RECENZIJE

23. 2. 2007
Domine - Ancient Spirit Rising
Dragonheart Records, 2007
Sliši se skoraj neverjetno, a Domine so na svojem petem albumu Ancient Spirit Rising prenehali prepevati o zmajih, mečih, vitezih (le še v eni skladbi opevajo svojega junaka Elrica) in se posvetili življenjskim temam kot so veselje, žalost, svoboda in podobno. Domine niso več najbolj epski power metalci izmed vseh?
Res je. Domine sicer še vedno ohranjajo del svoje nezamenljive pripovedne strani, o temah, ki se jih tu lotevajo prepevajo še v svojem značilnem slogu, a sedaj delujejo bolj zrelo, rockersko, občasno spominjajo celo na Meatloaf in njegove epe. Skladbe so še vedno dolge, a kompozicije so sedaj bolj umirjene, tempo so v večini skladb spustili na nekoliko hitrejšo srednjo hitrost. Že sama zunanja podoba je precej drugačna, ko skozi cel album ne poslušaš več neprestano pravljičnih besed in motivov. Morby svojega načina petja ni kaj dosti spreminjal. Seveda se je prilagodil počasnejšemu tempu, njegove linije pa so še vedno zelo melodične. Mogočne epske, double-bass himne so sedaj zamenjale preudarne, hard rockovsko heavy metalske, manj epske skladbe. Kitare ne »pojejo« več junaških solaž, ampak so bolj klasično metalsko naravnane. Pri Tempest Calling, kjer pohodijo na plin in bobnar podkuri s pravo dozo double-bassa, so še najbližje svojim prejšnjim albumom. Domine fani znajo pogrešati skladbe kot Hurricane Master, Thunderstorm, The Aquilonia Suite in podobne, a po štirih albumih malce spremembe dobro dene, kajti vprašanje je, če lahko v smeri, ki so jo ubirali do zdaj, naredijo boljši album od Stormbringer Ruler.
V nasprotju z ostalimi italijanskimi kolegi (Eldritch, Labyrinth), ki so totalno zamočili, ko so hoteli narediti nekaj drugačnega, pa so Domine pokazali, da znajo narediti dober album tudi izven svoje preverjene formule. K njej se bodo verjetno še vrnili, s tem albumom pa so si za v prihodnje odprli nekaj več manevrskega prostora.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
8. 10. 2003Doomsword - Let Battle Commence / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
21. 1. 2022
ODPOVEDANO! Tormentor, Cult of Fire
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
29. 1. 2022
Madness of the Fall III: Dickless Tracy, Decatholicize, Human Host Body
Klub eMCe plac, Velenje
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija