RECENZIJE

19. 8. 2021
Spasm - Mistery of Obsession
Rotten Roll Rex, 2021

»OINKK, OUIIII BLEURGH TATATATATATATTA«

Grind je za večji del poslušalstva neprebavljiv: težke zvočnosti, ekstremiziran vokal in besedila ter na splošno preveč razbijanja. Goregrind je do neke mere še dodatna ekstremizacija omenjenih lastnosti, ki pa teži že skoraj k parodiji, Čehe Spasm pa lahko umestimo med evropske »ponose« žanra.

Češka je sicer znana kot evropska prestolnica grinda in ekstremnih žurk, dežela festivala Obscene Extreme in izredno poceni piva. Spasm so v tem smislu že dobrih 20 let ambasadorji demencialnega, gnilega in brutalnega goregrinda. Trio, ki je že večkrat razgibal tudi slovensko občinstvo, pogosto s sonarodnjaki Gutalax, je letos izdal dolgometražni album Mystery of Obsession. Skupina si je v letih zgradila karakterističen slog, zvok in videz – namesto kitare je namreč uporabljena le bas kitara z visoko distorzijo, vokal pevca, ki večkrat nastopa s falično ali prašičjo masko in Boratovimi kopalkami, pa gre od najnižjega growlanja do najvišjih pigsquealov, ki dobesedno posiljujejo ušesa; vse to pa je zaigrano na spretnem prehajanju iz polka-ritmov v divje blastbeate. Besedila pa so, v igrivem duhu zvrsti, skupek najbolj neumnega, osnovnošolskega humorja o spolnosti, nasilju in česar koli velja v današnji puritanski družbi za tabu ali neprimerno. Seveda bi lahko številni vihali nos pred naslovi, kot so Dick-tator, Hymn to Hemorrhoids ali Masturbation Never Breaks Your Heart, in sicer tako nemetalci z vrha njihovih visokih moralnih stolčkov kot tudi številni elitisti težke glasbe, ki se naslajajo v lastnih pozah »zakletega intelektualca«. Umetnost teh treh čeških perverznežev in ostalih podobnih projektov pa nosi v sebi kljub prvotnemu sloju odvratnosti globlje sporočilo – (anti) glasba je pri njih predvsem zabava, odpoved družbenim dogmam in opomin, da ni nujno vedno vse jemati preveč resno.

Starim mačkom je ponovno uspelo prepričati, da imajo še kako ostre zobe in kremplje, s katerimi se pa bolj kot ne poigravajo in zafrkavajo iz hipermoralistične družbe, v kateri živimo, in to s pravo mešanico gnusa in humorja.

SORODNE VSEBINE:
6. 6. 2018Gutalax / Spasm / Glista / Reportaže
8. 9. 2015Gutalax - Shit Happens / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 10. 2021
KoD: Smrt, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
30. 10. 2021
Graveyhard, Terminal Disease
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana