Na današnji dan
1982
Metallica v klubu Old Waldorf v San Franciscu, kjer igrajo z Exodus, posnamejo koncertni demo Metal Up Your Ass
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 11. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

6. 8. 2015
Symphony X - Underworld
Nuclear Blast Records, 2015

Symphony X so band z zavidanja vrednim opusom. Če le pomislimo na izjemne dolgometražce, kot so The Divine Wings Of Tragedy, V: The New Mythology Suite, The Odyssey in nenazadnje Paradise Lost, je že težko verjeti, da so vsi našteti albumi plod ustvarjanja istega banda, in to zgolj v razmahu enega desetletja. Tudi če se ozremo na preostalo diskografijo (morda z izjemo ne najbolj posrečenega prvenca), lahko v njej najdemo samo kakovostne izdaje. Vprašanje, ki se tako poraja, je, kaj lahko k temu sploh še doprinese novi, deveti celovečerec, ki so mu Symphony X nadeli ime Underworld?
Album se obetavno začne s simfoničnim introm v stilu ploščka Paradise Lost in prevesi v udarni prvi single albuma, Nevermore. Že po nekaj uvodnih prijemih je moč opaziti malenkost bolj robato produkcijo, ki je malce izgubila mehkobo, ki jo je bilo moč občutiti na preteklih izdelkih. Kljub temu gre skozi celoten album še vedno za »trademark« Symphony X zvok, čeprav je uporaba bolj simfoničnih elementov v primerjavi s prejšnjimi albumi potisnjena v ozadje, kar izpade prej slabost kot izboljšava ustaljene prakse. Kakovost pesmi s prehodom v drugo polovico in komadom To Hell And Back rahlo upade, vendar se do konca albuma ponovno vzpostavi na uvodni nivo. S progresivnostjo Symphony X ne varčujejo in vselej znova presenečajo z zelo učinkovitim prehajanjem med tehnično zahtevnimi deli na »drugo žogo« ter izjemno spevnimi melodijami in refreni. Kitarsko-klaviaturistični duo Romeo-Pinnella je še vedno v dobri formi, čeprav se skozi celoten album drži malce nazaj, in četudi na splošno nisem ljubitelj pretiranih solaž in podobnih »razpucavanj«, moram priznati, da na Underworld pogrešam več duetov in duelov omenjenega dvojca. Album sklene eden od prijetnejših komadov, z imenom Legend, ki prikrade v spomin čase, ko je bil band na samem kreativnem vrhuncu, čeprav tu na trenutke Symphony X morda že kar malce kopirajo sami sebe, kar se sem ter tja pojavi tudi pri nekaterih delih drugih komadov na ploščku.
Underworld je torej kakovosten album, ki diskografiji banda gotovo ne bo delal sramote, vendar pa mu vseeno manjka še precej, da bi se lahko primerjal z vrhunskostjo najboljših stvaritev banda, kar pa je bilo prejkone pričakovano že pred izidom ploščka. Kot je že bilo rečeno, določeni deli sicer močno spomnijo na nekatere njihove pretekle stvaritve, vendar je na albumu dovolj novitet, ki mu pomagajo ubežati redundantnosti. Kot vsak album zasedbe pa se bo v uho dodobra usedel šele po nekajkratnem poslušanju.

SORODNE VSEBINE:
11. 8. 2015Symphony X / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
28. 11. 2023
Street Fighter - Secondhand Hero
Recenzija
24. 11. 2023
Holy Moses - Invisible Queen
Recenzija
23. 11. 2023
ShadowStrike - Traveler's Tales
Recenzija
22. 11. 2023
Soen - Memorial
Recenzija
21. 11. 2023
Forever Storm - Od pepela do večnosti
Recenzija
20. 11. 2023
Marduk - Memento Mori
Recenzija
13. 11. 2023
Neurotech - Ave Neptune
Recenzija
10. 11. 2023
Mork - Dypet
KONCERTI & FESTIVALI
29. 11. 2023
Malevolence, Sylosis, Guilt Trip, Justice for the Damned
Orto Bar, Ljubljana
1. 12. 2023
Vulom, Sworn to Death
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
1. 12. 2023
Left to Starve, Iamdisease
MKNŽ, Ilirska Bistrica
1. 12. 2023
Diamond Falcon, Eruption, Red To Grey
Escape bar, Dunaj, Avstrija
2. 12. 2023
Curse of Instinct
Klub MC, Pekarna, Maribor
2. 12. 2023
Iron Curtain (Iron Maiden Tribute)
Orto Bar, Ljubljana