REPORTAŽE

16. 4. 2013

Avven / Burn Fuse

MC Pekarna, Maribor / 12. 4. 2013

Tik pred odhodom na ponovno evropsko turnejo se je Avven, slovenska folk rock metal zasedba iz Litije, odločila za dva ogrevalna nastopa na slovenskih tleh, ki naj bi služila kot neke vrste generalka. Band je v ta namen izbral odra ljubljanskega Orto Bara (2. 4. 2013) in mariborskega MC Pekarna minuli petek. Ugoden termin konec tedna in trendy metalcore zasedba Burn Fuse v vlogi ogrevalnega banda sta pričakovanja v zvezi z obiskom dvignila nad povprečje, ki pa nikakor ni bilo doseženo. Tako se je v dvorani sicer največ ljudi zbralo med nastopom Avven, a bi jih ta po kapaciteti zmogla še vsaj enkrat toliko. Kar je po eni strani slabo za organizatorja in oba nastopajoča, pa po drugi strani za nas obiskovalce nikakor ni razlog za slabo voljo, saj smo na ta način imeli dovolj prostora za aktivno spremljanje odrskega dogajanja in hkrati proizvedli dovolj pozitivne energije, da sta oba banda vsaj pogojno lahko bila zadovoljna.
»Burn Fuse je mlad slovenski metalcore band iz Celja, ki je pričel z delovanjem jeseni leta 2010. Trenutna zasedba: vokalist Gašper Podbregar, kitarista Jaka Tot in Miha Hlastec, basist Jernej Luzar in bobnar Klemen Krajnc. Njihova glasba temelji predvsem na metalu v kombinaciji s hardcorom. Kot večina metalcore/hardcore bandov imajo tudi Burn Fuse scream in clean vokalne linije, instrumentalni del pa vsebuje veliko melodičnih riffov, clean kitarskih delov z melodičnim petjem, težke breakdowne in efekte ...« Zaradi površnega poznavanja glasbene scene, v kateri se gibljejo Celjani, pogojene s subjektivno nezainteresiranostjo zanjo, sem si sposodil opis, ki je bil pred koncertom objavljen na spletni strani MC-ja in kar dodobra opisuje v petek videno in predvsem slišano. O sami kakovosti banda v primerjavi z drugimi torej ne morem kaj dosti soditi, lahko pa zagotovo zatrdim, da sem tekom nekaj kratkih izletov, ki sem jih doživel v hardcore oziroma metalcore vodah, slišal že vse, kar so Burn Fuse ponudili. Posledično name glasbeno seveda niso naredili posebnega vtisa, zapomnil pa si jih bom zagotovo po suverenem in energičnem nastopu ter podestu z bandovim logotipom.
Setlista Burn Fuse: Not Too Late, My Soul, Final Embrace, Cut Me Loose, Last Chance, Rise To Remain, One And, Only, Free Yourself, New Beginning.
Nato pa nekaj pred enajsto končno band, zaradi katerega smo se vsi zbrali. Avven so počasi eden za drugim prikorakali na oder, zavzeli svoje instrumente in po kratkem intru udarili z zadnjim komadom aktualnega albuma. Mimogrede: tretji studijski celovečerec naj bi bil v pripravi in načrtovan za letošnjo jesen. Fenomenalni zvok povečane dvorane – o tem sem že pisal v eni od predhodnih reportaž iz MC-ja – je ostal trdna stalnica tudi med nastopom Litijčanov, ki so v dobri uri predstavili kar trinajst pesmi od enaindvajsetih s svojih dveh albumov. Band je ves čas skakal sem ter tja (tako dobesedno kot tudi v prenesenem pomenu od enega albuma do drugega), se izredno izkazal v komunikaciji s publiko, zadovoljno reagiral na vsak njen pozitiven odziv, ponudil bolj ali manj vsak hit iz svoje diskografije in proti koncu koncerta prejemal zmeraj bolj bučen aplavz za ravnokar slišano, medtem ko so med posameznimi komadi lasje leteli po zraku kot na najbolj divjem metal koncertu. Srednješolski in do dvajset let stari metalski podmladek, ki je sestavljal večji del petkovega občinstva, se je že na marsikaterem preteklem koncertu izkazal kot izredno aktiven, jaz pa sem se ob pogledu na majice z napisom Sabaton spominjal besed iz reportaže kolegice Tine, ki je omenjeni band obiskala nedavno v Kinu Šiška. Tokrat na oder sicer niso leteli modrčki, smo pa bili deležni izredne profesionalnosti na vseh ravneh in si na koncu (to je bilo morda za koga nekoliko grenka izkušnja) namesto bonus komada zaslužili skupinski pozdrav v slovo. Po koncertu mi torej kljub potrditvi v živo, da Avven resnično zvenijo zelo podobno kot nek drug velik slovenski band, ni preostalo kaj dosti več kot ugotovitev, da jih v prihodnosti čaka še velika kariera, če bodo znali nadaljevati v začrtanem slogu.
Setlista Avven: Intro (Spain), Tornach, Adikema, 5, Panta Rhei, Tarak, Avven, Irish, Fand, Vvile, Ibo, Zmaji, Hej Ti!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
9. 5. 2017Infected Rain / Avven / Reportaže
18. 2. 2015Metal Erection Vol. 1 / Reportaže
1. 12. 2014Negură Bunget / Grimegod / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana