REPORTAŽE

26. 11. 2003

Bonded By Metal Over Europe 2003

Backstage, München, Nemčija in Hafen, Innsbruck, Avstrija / 18. in 20. 10. 2003

Tradicionalni festivalski turneji, X-Mass in No Mercy Festivals sta letos dobili družbo, Bonded By Metal Over Europe. Z devetimi nastopajočimi je to letos celo najštevilčnejša evropska turneja. Na njej pa so na svoj račun prišli predvsem thrash in death metal fani. Turneja je bila nekaj posebnega tudi za slovenski metal, kajti prvič so blišč in bedo turnejskega življenja okusili naši progresivci Prospect. Glede na ostale udeležence je bila to zelo pogumna poteza.
Številčna odprava se je odpravila pogledat fante v München (seveda nismo bili tam le zaradi Prospect), čez dva dni pa je sledila še manjša odprava v Innsbruck. Časa za »aklimatizacijo« ob prihodu v bavarsko prestolnico ni bilo, kajti Prospect so že začeli s svojim domačim nastopom. Domačim, kaj pa drugega, poleg močne podpore slovenskih fanov jim je dodaten elan dal še prihod njihovih boljših polovic. Temu primerno je bila motivacija in sproščenost fantov na odru na zelo visokem nivoju. Prepričan sem, da München v tem ni bil izjema, kajti dobri odzivi so prihajali od vsepovsod. Za nastop z le lastnimi skladbami si zaslužijo vse pohvale, žal pa so morali kaj kmalu zaključiti in prepustiti mesto ostalim.
Kmalu je šlo dalje z nizozemskimi death/thrasherji Occult. Z bandom se do sedaj še nisem srečal, vendar je bilo kaj hitro jasno, da gre za kvaliteten koncertni band. Tudi oni so pokazali močno voljo po dokazovanju, delovali so uigrano, dinamični frontman je vrtel svojo glavo in pri tem so se mu pridružili tudi headbangerji pod odrom.
Medtem so nam Prospect že razlagali razne štorije s turneje in kar nekaj jih je bilo povezanih z naslednjimi, Callenish Circle. Ti so izbrali München za snemanje live DVDja, kar pa se ni izkazalo za najbolj posrečeno potezo. V nastop so vložili veliko energije, a tokrat niso imeli sreče s publiko. Vokalist je s spodbujanjem statično, z varne razdalje opazujočo publiko zaman poizkušal približati odru in jo spraviti v aktivnejše sodelovanje, tako da je vprašanje, kaj bo s tem DVDjem.
Čisto drugačna slika je bila pri Mortician. Trio ni bil niti približno tako dinamičen kot prejšnji nastopajoči, zato pa je bila publika toliko bolj. Prva polovica dvorane je bila zelo napolnjena, najbolj zagreti fani pa so že začeli s stage divingom. Komadi so si sledili zelo hitro, enega izmed njih pa je Will Rahmer posvetil »to all crazy people from Slovenia«. Mortician so bili nekako prelomni band tega večera, kajti z njimi se je začela prava zabava.
Potem so na svoj račun prišli ljubitelji švedskih old-school death metal zvokov in tudi teh ni bilo malo. Nastop v zadnjem času nekoliko spremenjene zasedbe Grave je bil na nivoju, kar je pokazal tudi odziv publike. V set listo so vključili repertoar celotne svoje kariere, s poudarkom na zadnjem albumu Back From The Grave, zaključili pa so s klasiko Into The Grave.
Death metal paket so zaključili še tretji Nizozemci, God Dethroned. Sam nastop skupine se ni bistveno razlikoval od nastopa na Metalfest Vienna, zato pa so imeli veliko boljšo podporo publike. Tudi tu je bilo v prvih vrstah izredno živahno z nemalo stagediverji. Po novejših komadih The Warcult in Into The Lungs Of Hell je seveda prišel čas tudi za starejši material, Villa Vampiria, Serpent King itd.
Ameriški speed/thrash attack bi morali začeti Agent Steel, a na žalost so morali le-ti pred koncertom v Münchnu pospraviti kovčke in odleteti domov. Bili so prva žrtev nepričakovano slabo obiskane turneje in organizator se jim je zaradi finančnih razlogov moral zahvaliti za sodelovanje. Lepo napolnjena New Backstage hala v Münchnu je bila bolj izjema kot pravilo in v kolikor bi bil obisk povsod tako dober, potem Agent Steel in ostalim (nekateri so postopoma zapuščali turnejo v zadnjem tednu) ne bi bilo potrebno predčasno domov.
Newyorški thrasherji Nuclear Assault so poskrbeli, da smo hitro pozabili na odsotnost Agent Steel. Bili so občutno boljši kot lani v Wacknu, zgleda, da se na klubskih koncertih počutijo bolj domače. Vsekakor Nuclear Assault ne sodijo med tehnično zahtevnejše thrash metal bande, zato pa jih je na odru glede spontanosti in party feelinga težko premagati. Ključni figuri na odru sta odpiljeni fontman John Conelly in od njega tri glave večji Danny Lilker, ki je po Willu (Mortician) naslednji pozdravil Slovence. John je en cel komad odpel pod odrom med fani, kjer so ga ti z obročom ščitili pred divjim moshom. Danny je na dan koncerta praznoval rojstni dan in proti koncu so mu člani ostalih nastopajočih bandov na oder prinesli torto, fani pa so zraven glasno zapeli »Happy Birthday...«. Poleg številnih klasik Brainwashed, Wake Up, Sin in Game Over so predstavili tudi nov material in lahko se že veselimo prihajajočega albuma ter čimprejšnje vrnitve v Evropo.
Za konec so ostale še thrash legende Exodus. And Then There Were None je bil uvod v set nepozabnih thrasherskih klasik. V prvih vrstah se je moshalo, stagediverjev ni manjkalo, na odru pa je od energije in želje po igranju razganjalo Bay Area veterane. Veterane le po stažu, ne pa po srcu in nastopu, kjer jim mlajši bandi težko parirajo. Nenavaden dogodek se je zgodil sredi njihovega nastopa, ko je po intervenciji tour managerja band zapustil oder; po besedah Garyja Holta zaradi poslovnih problemov (organizator naj bi prikazal približno za polovico manj kart, kot jih je bilo prodanih). Po skoraj pol ure so jih le rešili in odigrali do konca. Pri The Toxic Waltz sta se jim v vlogi back vokalistov pridružila Prospect kitarist Roman in eden izmed Grave članov. A na sporedu niso bile samo klasike kot Strike Of The Beast, Metal Command, Exodus, Bonded By Blood, odigrali so tudi dva nova komada, War Is My Sheppard in Scar Spangled Banner, s katerima bi prihajajoč album Tempo Of The Damned težko bolje napovedali. Čisto za konec so odigrali še AC/DC priredbo Dirty Deeds Done Dirt Cheap.
Po koncertu smo se lahko še prepričali, da je München »naše« mesto, potem pa domov, turnejska karavana pa v Brno in nato v Innsbruck.

Tudi v Innsbrucku se je koncert začel izredno kmalu. Glede na število nastopajočih je to razumljivo, ponavadi pa se koncerti redko pričnejo pred osmo uro zvečer.
Ko smo prispeli v klub se je po njem širil vonj po zažganem oziroma po sveže lotanih komponentah. Temu primerna je bila tudi »megla« v klubu. Tik pred začetkom nastopa Prospect se je namreč skuril dober del ozvočenja. Kljub temu se je koncert začel ob predvidenem času. Prospect so privabili nemalo publike in doživeli zelo solidne odzive. Tudi tokrat, kot na vsej turneji, so imeli premalo časa, da bi se podrobno predstavili publiki. Vseeno so pustili dober vtis, kar se je dobro poznalo na prodanih CDjih.
Occult so bili na vrsti kot drugi. Band je na sceni že dolgo, nikoli pa se mu ni uspelo prebiti med najbolj znana imena. Enega od razlogov lahko najdemo v tem, da imajo le enega kitarista. Zato nimajo solaž, ki jih marsikdo zelo pogreša. Čupanja med njihovim nastopom ni manjkalo, publika pa se je povečevala z vsakim novim bandom.
Callenish Circle so na začetku poželi veliko navdušenje, nato pa z mlačnim nastopom počasi »odgnali« večino publike. Le-ta se je skoraj čisto ohladila in komaj čakala naslednji band.
Naslednji band, Mortician bi težko označili kot tehnično zanimiv, po besedah članov skupine Prospect pa so eni izmed največjih žurerjev na turneji in tudi zelo zanimivi za publiko. Kot povsod (ker je sploh bilo dovolj ljudi), so se tudi v Innsbrucku napolnile prve vrste. Med njihovim nastopom in med koncertom Grave smo si vzeli kratek »beer break«.
God Dethroned so ob izjemni podpori ljudi odigrali odličen koncert, set lista je bila enaka Münchenski.
John, pevec in kitarist banda Nuclear Assault, je imel med nastopom veliko problemov z monitorji in ozvočenjem nasploh. Zato je enega od komadov odigral v »pitu«, pel pa je zadnji konec, ko so mu več ali manj uspešno uredili vokal. Ko se je po komadu in pol vrnil na oder, je najprej preklel vse tonske »mojstre« in ozvočevalce. Med njihovim nastopom je šla zadeva celo tako daleč, da je lokalni ozvočevalec dobil par brc od enega izmed tonskih mojstrov turneje in prvi je pobral šila in kopita ter zapusil dvorano. Band je sicer odigral zelo soliden koncert, slab vtis na celoten nastop pa je pustilo živčno obnašanje Johna, ki se kljub urejenemu problemu zaradi zvoka ni umiril.
Po sedmih bandih verjetno nismo bili edini utrujeni v dvorani. Verjetno bi si vzeli nekaj časa za počitek, če ne bi bil na vrsti glavni band večera – Exodus. Tokrat so uprizorili bolj živahen nastop kot v Wacknu leta 2002. Razen preigravanja starih komadov so tudi predstavili nov single War Is My Sheppard – odigrali so ga polovico. AC/DC priredba ni pokazatelj, kakšen bo nov album, a če bo tak, kot bo naslovni komad singla, bo šlo za dokaj povprečen album brez idej. Med starimi komadi so na oder redno »uletavali« člani ostalih bandov, med njimi tudi velik del Prospect.
Koncert v Innsbrucku je bil gledano kot celota dober metal koncert, finančna plat turneje pa je žal čisto drugačna zgodba.

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
7. 1. 2013Barge To Hell 2012 / Reportaže
12. 4. 2005Agent Steel / After All / Prospect / Reportaže
17. 10. 2003Metalfest Vienna 2003, day II / Galerija
5. 10. 2003Metalfest Vienna 2003 / Reportaže
4. 9. 2002Wacken Open Air 2002 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
1. 2. 2023
The Canyon Observer
Reportaža
31. 1. 2023
Iz zakulisja: Dark Sphere
Reportaža
24. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 2. dan
Reportaža
23. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 1. dan
Reportaža
5. 1. 2023
Space Unicorn on Fire
Reportaža
23. 12. 2022
Iz zakulisja: Morost
Reportaža
20. 12. 2022
Kadilnica of Death: Pelhan, Challanger, Black Ivy
Reportaža
19. 12. 2022
Cowboys From Hell / Kaoz
KONCERTI & FESTIVALI
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica
9. 2. 2023
Inmate, Mojstri Pasivne Agresije
Orto Bar, Ljubljana
9. 2. 2023
Bring Me The Horizon, A Day To Remember
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
10. 2. 2023
Metal Kittens: Spirits of Stygia, Smrt, In Heaven
MC Podlaga Sežana, Sežana