REPORTAŽE

20. 1. 2020

Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)

Orto Bar, Ljubljana / 17. 1. 2020

Črt in Matej, ki ju na metal sceni bolje poznamo kot dvojec za imenom Veseli Dihurčki ali Dirty Skunks, sta minuli petek praznovala svojo polnoletnost. In kje je to bilo? Seveda v Orto Baru, ki sta ga v zadnjih letih zamenjala za svojo dnevno sobo, saj sem skorajda prepričan, da tam preživita več časa kot doma. In kaj imam jaz z njunim praznovanjem? Neposredno seveda nisem bil povabljen, sem pa vesel, da sem bil eden izmed tistih, ki smo si pravočasno zagotovili vstop, da smo lahko prisostvovali koncertnemu udejstvovanju njunih gostov. In kdo so to bili? Seveda različni bandi, pobrani z vseh koncev Slovenije, poleg narečne pestrosti pa so s seboj prinesli še žanrsko raznolikost, ki je po eni strani nudila odličen presek slovenske metal in hc/punk scene, po drugi strani pa tudi dober vpogled v to, kakšne bande vabita Skunksa v svojo sredino. Vabilu Veselih Dihurčkov se je odzvalo 18 zasedb, ki pokrivajo vse od death, black, heavy in stoner metala do deathcora, stoner metala, punkrocka in še več.

Ker sta se Skunksa zadnjih 18 let kalila v organizaciji takšnih in drugačnih koncertnih dogodkov, jima letošnji rojstni dan, ki je tako kot lanski Dirty Skunks Fest ponovno potekal na treh odrih, iz logističnega vidika navidezno ni predstavljal velikih preglavic. Zagotovo sta se na napakah preteklih let, ki so nam obiskovalcem njunih dogodkov zmeraj ostali neopazni in nezaznavni, veliko naučila, zaradi česar smo lahko minuli petek še enkrat več uživali v tekoči izvedbi enega koncerta za drugim. Pri vsej hvali in zahvali, ki jo na tem mestu namenjam slavljencema, pa seveda nikakor ne smem in ne želim pozabiti – česar tudi nisem storil – na vse nastopajoče, ki so se vsi po vrsti odlično odrezali. A roko na srce: logistično je zagotovo lažje izpeljati takšen mini festival kot se vsem nastopajočim 100-odstotno posvetiti. Slednje je dejansko nemogoče, zato se na tem mestu že v naprej opravičujem, ker bom pri opisovanju nekaterih bandov bolj skop. A vsekakor sem se potrudil zadovoljiti lastno radovednost, tako da sem si vse bande ogledal v živo. Začel sem pa na glavnem odru.

Program na odru Orto Hale:

18.20–18.50 March Of War
19.10–19.40 Guattari
20.00–20.30 Maskardh
20.50–21.20 Alo!Stari
21.40–22.20 Morywa
22.40–23.20 SkyEye
23.40–00.20 Malorshiga

Ko sem se pripeljal do kraja petkovega zločina, sem najprej imel težavo najti parkirišče za svojega jeklenega konjička. Med iskanjem prostega parkirnega mesta, ko so mi nasproti prihajali številni dolgolasci oziroma osebki, ki sem jih po zunanjem videzu tako ali drugače povezal s potencialnimi obiskovalci festivala, sem se spraševal, ali je to morda znak, da bo dogodek dobro obiskan. Ko sem bil nekaj minut kasneje na poti proti glavnemu vhodu, je tistih nekaj osebkov pred njim pričalo o drugačni sliki, kar pa se je spet spremenilo, takoj ko sem odprl vrata in se zaletel v vrsto, ki je segala do blagajne.

March Of War na Dirty Skunks Fest 2020:

In podobno presenečenje me je pričakalo pred odrom spodnje dvorane Orto Bara, kjer so March Of War že ogrevali kar lepo število obiskovalcev. Številne čepice na glavah teh so mi povedale, da sem tokrat v nekoliko drugačni družbi kot sem je sicer vajen s koncertov. Namesto stroge črnine se je pod odrom razlivala prava mavrica barv, kar pa sem po drugi strani tako ali tako pričakoval. Nič kaj zadržana publika se je aktivno odzivala na death metal Ljubljančanov, ki je bil na trenutke bolj tehničen, spet drugič nekoliko bolj melodičen, velikokrat pa tudi oboje naenkrat. Medtem ko je glavnina zasedbe bolj ali manj statično branila svoje mesto na odru, je bil pevec tisti, ki ni samo verbalno, temveč kar s celim telesom animiral nas pod odrom, tako da smo ob zgodnji večerni uri bili deležni odličnega uvoda v še dolgo koncertno-festivalno noč.


Guattari na Dirty Skunks Fest 2020:

Ko so potekale priprave za drugega nastopajočega, se dogajanje na drugih odrih še ni začelo, zato je bil ta premor edini, ki sem ga dejansko lahko izkoristil kot pravi premor. Sicer ga ob tej uri in ob tej priliki še nisem potreboval, a sem ga vseeno izkoristil za počitek, ker sem se zavedal, da bo večer dejansko še naporen. Med drugim tudi zato, ker so tudi Guattari tako kot March Of War pred njimi ponudili energičen nastop, s katerim so zaposlovali publiko od prvih breakdownov dalje. Guattari igrajo progresivni beatdown, ki je pri meni vzbudil kar nekaj pozornosti, pri publiki pa požel konkretno dozo odobravanja. Še vedno bolj corovsko obarvana publika se je s četverico na odru pozibavala v nasičenih modernih ritmih, ki v sebi prepletajo energičnost metalcora, groova in sludgea ter moderno romantiko. Band je lani izdal EP Demiurge in okoli tega se je vrtel tudi njihov nastop.

Maskardh na Dirty Skunks Fest 2020:

Z Maskardh se je nadaljevalo čaščenje modernega death metala. Z veliko melodije in tudi nekaterimi breakdowni so Ljubljančani nivo dobre volje že konkretno razgrete publike držali zelo visoko. Spet je bil za to v največji meri odgovoren pevec, ki je prepričal s svojo odrsko prezenco, med performansom pa se niti ni bal stopiti z odra in se tam pomešati s publiko. Z back vokali mu je pomagal basist, medtem ko je bil kitarist s »tapkanjem« zadolžen za tehnično zahtevnejše melodije. Še en energičen nastop več, ki se je pri vseh pozitivno zapisal v dolgoročni spomin.

Alo!Stari na Dirty Skunks Fest 2020:

Ko so stali na odru Alo!Stari, je bilo dogajanje v Orto Baru že na vseh treh odrih v polnem teku. Ker zaradi uvodnih težjih ritmov nekako nisem bil najbolj pri volji za vesele skejtpank ritme, sem Mariborčanom posvetil manj pozornosti. Sami o sebi pravijo, da špilajo: »Za vse, ki so se zgubili. Za vse, ki bi morali biti odrasli, pa nimajo pojma, kako to bit'. Za vse, ki ne bodo nikoli odrasli, in za vse tiste, ki jim več pomenijo frendi, familija in druženje kot pa keš in zapravljanje cajta na socialnih omrežjih.« In točno to se je na odru tudi čutilo. Čeprav nisem bil dolgo v njihovo družbi, sem začutil pozitiven vibe, kakršnega sem že večkrat užival v družbi enih in edinih Elvis Jackson, k temu pa so zagotovo pripomogli komadi, kot so Star, Ti Niaš Niti Sebe Rad, Nea Mi Govori, Zalubo, Maček Muri ali Mozolj.


Morywa na Dirty Skunks Fest 2020:

Z Morywo sem se v zadnjih mesecih srečal večkrat. Gledal sem jih na festivalu Metaljot Raspaljot Open Air 2019, na festivalu Winter Days of Metal in za nekaj minut sem jih ujel tudi kot enega od dveh predvozačev na Vulvathrone Release Partyju. Performans zasedbe se od enega do drugega nastopa ni kaj prida spremenil, je pa bandova sproščenost na odru zmeraj bolj zaznavna. Še zmeraj aktualni prvenec Vamana Ira je bil ponovno glavna točka bandovega nastopa, katerega prvo polovico sem zamudil, uletel pa sem neposredno na divji mosh pit, katerega soudeleženec sem postal povsem nenačrtovano. Kot radovednež sem se prebil v sprednje vrste, kjer je bilo dosti več prostora kot zadaj, razlog za to pa sem spoznal na rahlo boleč način. Sicer sem pa vesel za band, da se je publika tako dobro odzvala na njihov djent death metal in da so bili tudi novi komadi, ki bodo (menda?) kmalu ugledali luč sveta na novem nosilcu zvoka, več dobro sprejeti.

SkyEye na Dirty Skunks Fest 2020:

Iz Celja gremo na nazaj v Ljubljano. Na vrsti so bili SkyEye in njihov heavy metal. Tudi SkyEye so bili eden izmed nastopajočih na Metaljotu v Laškem, le da sem jim tam posvetil nekoliko manj pozornosti. Ali bolje rečeno: ob svojem prvem stiku z njimi še dejansko nisem vedel, kaj pričakovati, hkrati pa so v Laškem imeli konkretne težave z zvokom. No, v Ljubljani sem bil s tega vidika že bolj izkušen in sem bolje vedel, kaj pričakovati, zvok pa je tudi bil odličen, tako da sem z lahkoto slišal in prepoznal vse fasete pevčevega vokala, ki se lahko kosa tudi z največjimi imeni svetovne heavy metal scene. Band je večji del svojega nastopa namenil edinemu dolgometražcu Digital God, pri katerem sem vlačil močne vzporednice z velikimi Anthrax, vmes pa so se prestavili še eno leto nazaj v času in zaigrali naslovni komad EP-ja Run for Your Life, s čimer so pomahali legendarnim Iron Maiden, z Detonate pa smo skupaj pogledali v prihodnost, kjer nas kmalu čaka nov album. Po sedmih komadih oziroma 40 minutah je bilo heavy metal zabave konec, publika navdušena in čas za zadnjo menjavo večera na glavnem odru.

Malorshiga na Dirty Skunks Fest 2020:

Malorshiga so bili zame eden izmed glavnih razlogov za obisk te rojstnodnevne zabave. S svojim lanskoletnim prvencem Kvlt ov Vitis et Olea, s katerim častijo Istro, oljko in vino, so naredili name ogromen vtis, zaradi česar sem povsem razumljivo želel slišati in videti to zasedbo tudi v živo. In ko sem prispel nazaj pod glavni oder ter zagledal z vejami oljke ovita stojala mikrofonov, sem takoj vedel, da nas čaka nekaj posebnega. Ni trajalo dolgo, pa je na odru že stal kvintet, iz zvočnikov so zazvenele posnete istrske dude, nemalo za tem pa tudi vsi ostali instrumenti, ki so napovedali prvi, naslovni komad prvenca, Kvlt ov Vitis et Olea. Band je s tem nakazal in z izvedbo tudi potrdil, da bomo slišali album v celoti, kakršen je bil izdan na zgoščenki. Kakor se za frontmana spodobi, je bil pevec ponovno tisti, ki je pobral največ pogledov in zanimanja. Za to je poskrbel z večkratnim nazdravljanjem z izbrano kupico rdečega vina, ogromnimi rogovi, ponorelimi izpadi, maničnimi pogledi, izzivanjem s svojim dolgim jezikom ter seveda in predvsem z vokalnim performansom. Odpel, odkričal in odkrulil je vse vokale, ki jih ponuja njihova glasba, z masko namesto corpse painta pa je deloval kot znanilec smrti iz filma Žaga. Kot zadnji nastopajoči so si lahko Primorci privoščili, da ponudijo nekoliko daljši nastop, kar so tudi izkoristili, tako da smo poleg prvenca slišali še en nov komad. Ta nosi naslov Aepvlo in se odlično zliva z albumom Kvlt ov Vitis et Olea.

Videoposnetke je prispeval Jan Hauschen iz Studia TPD.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
24. 12. 2018Morywa z novima članoma / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
7. 12. 2022
Nightwish / Beast in Black / Turmion Kätilöt
Reportaža
5. 12. 2022
Nile / Krisiun / In Element
Reportaža
1. 12. 2022
Spasm / Gutalax / Guineapig
Reportaža
28. 11. 2022
Finntroll / Skálmöld / Brymir
Reportaža
28. 11. 2022
Spiritual Deception / Vulvathrone
Reportaža
25. 11. 2022
Iz zakulisja: Melechesh
Reportaža
22. 11. 2022
Ulfhednar / Sign of the Devil
Reportaža
21. 11. 2022
Kadilnica of Death: Vulvathrone / Terminal Disease / Protype5
KONCERTI & FESTIVALI
10. 12. 2022
Kamra, Ensanguinate, Nefarious Vermin
TrainStation SubArt, Kranj
10. 12. 2022
Sarcasm, Metalsteel, Moshead
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
10. 12. 2022
Metal Klavnica LVIII: Deformed Cadaver, Snøgg, Einschlog
MIKK, Murska Sobota
10. 12. 2022
Purgatory MUF 9: Ultimatum, Seventh Station, Witchcraft, Stranger
Hard Place, Zagreb, Hrvaška
10. 12. 2022
Uporabniki, Osot​ö​gari
Kulturno društvo Primož Trubar Loka, Loka pri Zidanem Mostu
10. 12. 2022
25 let koncertov: film Žica, koncert Canyon Observer
Klub Metulj, Bistrica ob Sotli