REPORTAŽE

4. 10. 2022

Eruption / Sarcasm / Tytus

Orto bar, Ljubljana / 30. 9. 2022

Zadnji petek in zadnji dan meseca septembra ni navadno nič kaj poseben dan, zloglasni slovenski thrasherji Eruption pa so se odločili, da ga naredijo posebnega. Zasedba iz Ljubljane je v svojem domačem mestu priredila koncert za praznovanje izida zadnjega albuma Tellurian Rupture. Dogodek so priredili skupaj z Dirty Skunks ter nanj povabili še tržaške heavy/speed metalce Tytus in kranjske thrasherje Sarcasm. Pričakovanja so bila visoka, saj gre za tri odlične bande, ki so sposobni prirediti kar velike žurke.

Večer so odprli ravno razigrani Tržačani Tytus. Sprva je bilo v dvorani le okoli 30 ljudi, ki so se sramežljivo držali nekoliko stran od odra, nikakor pa to ni zmotilo tržaškega kolektiva, ki je ves čas nastopal zelo energično in z veliko dinamike na odru. Ravno zato so ljudje postopoma vstopali v Orto bar in polnili prizorišče, čeprav so prve vrste ves čas ostajale nekoliko stran od odra. Publika je nekaj časa zgledala rahlo utrujena, zaradi česar so Tytus imeli dokaj zahtevno nalogo, da vse pripravijo na žur. Tytus so z vrhunsko odrsko prisotnostjo nalogo opravili odlično in postopoma vlivali energijo v prisotne metalce. K temu je še najbolj pripomogel vmesni del koncerta, v katerem so Tytus nekoliko pospešili tempo, kar je publiko dodobra segrelo. Poslovili so se z »Živeli naši!«, nakar so oder prepustili domačim Sarcasm.

Sarcasm so s svojim značilnim hitrim thrash metalom tempo bistveno dvignili in vse bolj polnili prizorišče. Koncert so začeli z rahlo zamudo, kar je kasneje imelo nekaj posledic, predvsem na komunikaciji s publiko. Z nekaj manj odrske dinamike, vendar z bistveno višjo stopnjo natančnosti so Sarcasm stopnjevali večer na vse več agresivnosti, iz odziva publike pa je bilo jasno, da je ogrevanja konec. Domači thrasherji so, kot kaže, prisotne zelo navdušili, saj se je publika čedalje bolj bližala odru, ravno tako se je prizorišče vse bolj polnilo. Glavna posledica zamude je bila okoliščina, da so morali Sarcasm nekoliko pohitriti z nastopom, da so ostali znotraj časovnice, zato komunikacije s publiko ni bilo dosti. To pa nikakor ni vplivalo na sam nastop, saj so Kranjčani vse predstavljene pesmi odigrali profesionalno, zelo natančno in z vidno uigranostjo članov.

Po odličnih nastopih Tytus in Sarcasm je končno prišlo do točke, ko se je začel vrhunec večera. Domači Eruption so se namreč odločili pripraviti release party in v sklopu tega predstaviti najnovejši album v celoti. Tellurian Rupture smo pred izidom tudi recenzirali ter se o njem pogovorili v intervjuju z vokalistom Klemnom. Pesmi so igrali po vrstnem redu, kot se pojavijo na albumu, tako da je bila prva na setlisti kar Awakening. Med pisanjem recenzije je že bilo jasno, da bo ta album priredil pravo žurko. Takratno poslušanje albuma je bilo res zanimivo, predvsem zaradi kontrasta med prvo in zadnjo pesmijo albuma. Awakening je pesem srednjega tempa, zaključna Tellurian Rupture pa med najhitrejšimi na albumu.

Pri domačem poslušanju to prav nič ne zmoti, v živo pa Awakening v nasprotju z naslovom pesmi ni takoj prebudila publike. Morda tu ni kriva hitrost pesmi pač pa nekoliko kompleksnejši ritem, ki ima take poudarke, da nanje ni ravno enostavno »headbangati«. Izjema je vmesni breakdown, za katerega so se glave prisotnih bistveno lažje premikale v ritmu. Sledila je pesem Worms, za katero so Eruption publiko spomnili, da so zanjo posneli tudi videospot. Ta je s svojim močnim thrasherskim pečatom tudi popolnoma prebudila publiko, od tu dalje se je energija le še stopnjevala. Na začetku je bilo še nekaj manjših težav z ozvočenjem slušalk nastopajočih, vendar je bilo vse rešeno v zelo kratkem času. Eruption so takoj, ko so opazili energijo v prvih vrstah, povabili publiko bliže odru. Sicer se je tudi tej skupini opazno mudilo, da bi jim uspelo predstaviti vse, kar so pripravili, prehodi iz ene pesmi na drugo so bili zato dokaj kratki. Stopnjevanje energije med publiko se je nadaljevalo, vokalist Klemen je z odra opazil, kot se je sam izrazil, »zametke mosh pita« in izkoristil priložnost, da je navdušence iz prvih vrst pozval k temu. Ta je res zaštartal med igranjem predzadnje pesmi albuma, Maternal Foundry. Glavni del koncerta, ki se je zaključil z naslovnim komadom Tellurian Rupture, je jasno pokazal, da je bil album dobro sprejet in všečen prisotnim. Vsem je bilo seveda jasno, da bodo ljubljanski thrasherji postregli še s kakšnim komadom. In res, v drugem delu so postregli s še kar petimi pesmimi, odprla pa ga je pesem The Auditors.

Kaže, da hitenje bandov, ki je bilo potrebno zato, da se je dogodek v celoti izpeljal po planu, ni prineslo nobenega negativnega stranskega učinka. Koncert bi se namreč lahko nadaljeval še pozno v noč, predvsem za ljudi iz prve vrste, ki se nikakor niso mogli naveličati in niso kazali nobenega znaka utrujenosti. To je seveda že samo po sebi dobra povratna informacija za Eruption, bodisi za novi album Tellurian Rupture, s katerega bodo očitno na bodočih koncertih črpali marsikateri komad, bodisi za sam nastop. Popoln uspeh.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
4. 10. 2022Eruption / Sarcasm / Tytus / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
Reportaža
22. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 1.dan
Reportaža
11. 8. 2023
MetalDays 2023, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2023
God Is An Astronaut
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
24. 9. 2023
Necromancy Vol. VII: SitiS, Attitudes To Human Extinction, Snøgg
SUB, Gradec, Avstrija
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana