REPORTAŽE

24. 2. 2011

God Scard / Dead Dildo Drome / I vs. I / AWS

Rdeča Ostriga, Škofja Loka / 19. 2. 2011

Le tri sobote od zadnjega obiska Rdeče Ostrige, kjer so nam igrali Metalsteel in Deadline, je prostor ponovno oživel v črnih barvah. Tokrat so se nam predstavili štirje ansambli, ki žanrsko ne sodijo v metalsko koalicijo. Četudi glasbeno dogodek ni bil pisan na dušo večine obiskovalcev pa je vsem bandom skupno odlično poznavanje odrskih desk in posledično perfekten in doživet nastop.
Z vedno dobrodošlo zamudo so se slovenski publiki drugič predstavili Madžari AWS. Po nastopu v Novem Mestu so tu igrali pred nekoliko številčnejšim občinstvom, ki pa je bilo sodeč po videvanjih na ostalih koncertih bolj klasično metalsko orietnirano, tako da petorica srednješolcev videza ameriških college rock bandov ni navdušila z glasbo. Sam nastop je bil izpeljan vrhunsko; popolno odigrane linije, smiselne strukture in solaže, veliko gibanja na odru, čisti vokali, ki preidejo v jezno kričanje ... skratka doživet nastop. V spominu najbolj ostane bas solo tapping, ki sicer ni izzval želenega sodelovanja publike, ki je mlade nadobudneže jemala nekoliko z rezervo. V pogovoru s kitaristom Danielom sem izbrskal, da jim je nastopa v Sloveniji omogočil management skupine Superbutt, ki je tu skozi dobre odzive publike že pognala trdne korenine, ki bi znale biti opora tudi mlajšim bandom. Primer organiziranja domače metal scene za v učbenike, kjer opažam velik odpor do resnega dela in še bolj do s tem povezanega uspeha. Žal je del prebijanja v ospredje tudi agresivno oglaševanje, zaradi katerega so se nam priskutili nekateri domači ansambli, ki pa v tujini žanjejo dobre ocene.
Nasledili so jih I vs. I, ki se uvrščajo med tehnično najbolj dovršen band večera. Zasedba se je sicer že predstavila z enim boljših Metallica cover bandov pri nas pod imenom Not'n'Vun, očitno pa od tod tudi črpajo izkušnje za dobro odrsko prisotnost in neprenosljivost igranja. Glasbeno se sprehodijo od tehničnih death metalsko naravnanih riffov k bolj umirjenim melodičnim refrenom, ki jih v celoto smiselno povezujejo hitre in zahtevne solaže. Odlično delo pri rokovanju s publiko opravi postavni frontman, ki pa ne skriva porekla, tako da so nagovori potekali v pristni »štajerščini«. Publika je na bobnarkine ritme že odgovarjala z več zanimanja in gibanja, a še vedno nekoliko zadržano. Po stari šegi pa so se bandu na odru pridružili trdovratni zapitki, kar sicer doda v prostor nekaj komičnosti, a deluje nekoliko nespoštljivo do banda, ni pa doseglo epskih razsežnosti Grmove intervencije med Ambassador Of Sifilis. Skratka odličen nastop, vendar za dotično publiko še vedno preveč mehkih elementov.
Band, ki je pod odrom združil navečje število poslušalcev je izjemno hitro prebijajoči se Dead Dildo Drome. Še en ansambel, ki je tokrat zavižal v metalsko ulico, ki je bliže klasičnemu poslušalstvu, sicer pa so pilili svoje sposobnosti v bandih, ki jih niti nismo povezovali s to sceno. Od tod tudi odličen občutek za komunikacijo s publiko in izjemen nastop z nekaj poskusi komičnih elementov med komadi. Mešanica žanrov poklanja nekaj svežega. Hvaležna publika pa je tudi tokrat prvič zares zapopadla divje ritme in dala iz sebe kar je tradicionalnega v metal kulturi, torej mosh pit, stage diving in tako dalje. Band se delno poslužuje tudi vizualne komunikacije s kostumi, frontman za mikrofonom je bil namreč odet v bolnišnično haljo. Po nastopu na bazenskem metal festivalu nekaj mesecev nazaj se je prijelo sporočilo, da je band enostavno treba videti, kar so tudi tokrat opravičili.
Zadnji so pred vidno izmučeno publiko nastopili God Scard, ki je že kazala znake, da je dobila tisto po kar je prišla. Spomnim se časov, ko smo še slepo odkrivali metalske zvoke v rosnih letih in ravno God Scard so bili prvi, ki so na Bazenu ponudili nekaj vpogleda v to, kar danes ob razviti sceni jemljemo za samoumevno. Band smo torej doživljali kot nekakšne mentorje in radi poslušali zgodbice ikone Nikija. V zadnjih desetih letih pa se je marsikaj spremenilo. Ne gre toliko za to, da bi se band postaral ali izgubil energijo, pač pa je publika nekoliko odrasla in na ušesa nataknila toliko kvalitetne glasbe, da nas tako imenovani E-F bandi ne ganejo več, kot so to počeli tedaj. Pretežnejši del materiala so zavzemale stvaritve, ki jih lahko slišimo na edini izdani plošči (And We Could Have It All, 2005), dodajajo pa še novosti, ki potrjujejo, da je band aktiven in da iz klasične metalske scene prehajajo vedno bolj na elemente balkanskih zvokov skozi čiste kitare in čiste vokale. Tradicionalno k nastopu sodijo nagovori v mešanici angleščine in slovenščine, nastop pa je bil nekoliko manj jezen, publika ni bila tako intenzivno popljuvana, smo pa v zameno dobili toliko bolj dovršeno odpete linije, ki so na preteklih dogodkih znale zveneti nekoliko utrujeno v drugi polovici seta. Z zmanjšano aktivnostjo težko rečem, da si band veča občinstvo na račun novega mladega rodu, zato bi bilo smiselno prisluhniti poslušalcem, ki so še izmenjavali kasete zakloniščnih posnetkov in na oder jasno in glasno servirajo zahteve po pozabljenih uspešnicah kot so Dive My Rose in celo Niet priredbe.
Veseli me ob metalskih dogodkih vsakič znova videti polno Ostrigo. Poseben občutek sem dobil še po pogovoru z blagajničarko, ki je ta večer prodala nekaj čez 100 vstopnic. Včasih sami sebe težko ocenimo in zelo dobrodošla je vest, da so metalci eni izmed boljših in bolj priljubljenih obiskovalcev, saj večeri vedno potekajo brez izgredov in v znamenju odličnega razpoloženja. Na izkušnjah so se naučili, da so varnostniki na metalskih dogodkih popolnoma odveč, celoten večer pa je bil izpeljan le ob pomoči omenjene funkcije, natakarja, tonskega mojstra in vodja programa, ki je kriv za vse pretekle in nadaljnje metal dogodke, Mitja Groma, katerega metal dogodki v Ostrigi so neprimerno bolje obiskani kot kadarkoli do sedaj.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
3. 2. 2012Live In-Sanity / Reportaže
12. 11. 2013Dead Dildo Drome / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana