REPORTAŽE

16. 12. 2011

Gorgoroth / Vader / Adimiron / Aganis

Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana / 9. 12. 2011

K nam so se vrnili Gorgoroth, prav tako Vader; dve odmevni imeni, vsako v svoji zvrsti. Ravno takšna kombinacija se je izkazala za zadetek v polno, saj je bila Menza pri koritu tokrat nabito polna, Norvežane in Poljake pa sta na turneji spremljali še dve italijanski skupini, ki nekako nista spadali v paket, niti nista vzbudili pretirane pozornosti pri publiki.
Nastopa prve skupine Aganis žal nisem videla celega, saj se je koncert začel dokaj zgodaj, četrt pred osmo. In tokrat brez zamujanja. Na odru je bilo temno, temo pa je minimalno razblinjala le svetloba mnogih svečk okoli bobnov in v kotih na odru, megla pa je četverico ovila še v dodatno mistiko. Njihov nastop je bil soliden, zaradi rane ure in skromnega obiska pa je skupini manjkala tista prava energija na odru, saj so se le težko vživeli. Njihova glasba ni bila slaba, se pa vsekakor niso znali odločiti za enoten stil, saj so se pesmi žanrsko razlikovale. Suvereno so odigrali svojih trideset minut, pevec se je apatično zahvalil poslušalcem za pozornost in odšel z odra. Ljudje bodisi niso niti opazili, da je njihovega nastopa konec, bodisi tega niso takoj dojeli. Povsem razumem njihovo razočaranje, a kot prva skupina pač ne moreš pričakovati pretiranega obiska in navdušenja s strani publike. Večina je, tako kot je že stalna praksa pred koncerti, raje pila in se družila pred vhodom.
Druga skupina Adimiron je imela povsem drugačen pristop, prav tako kot glasbo. Obnašali so se tako, kot da igrajo pred polno dvorano, pevec je tekom celotnega koncerta nagovarjal poslušalce, naj stopijo bliže in sodelujejo, a vse zaman. Morda bi ga še kdo uslišal, če bi se dejansko dalo razumeti kaj govori. Na vokalu je imel namreč nastavljene takšne efekte, da se je le s težavo slišalo njegove besede med nagovori, med komadi pa praktično le še brnenje in ton njegovega glasu. Glasbeno gledano so igrali nekaj med death, thrash metalom in metalcorom, čeprav se javnosti predstavljajo kot avantgardni metal band. Razen pevca in bobnarja so imeli vsi kratke lase, njihova oblačila pa so prav tako bolj kazala v metalcore smer. Tako kot so se prvi potrudili s svečami so Adimiron na oder postavili dva visoka postra s svojim logotipom. Pevec ni skrival neodobravanja pred statično publiko, a je kljub temu dal od sebe vse, tako kot ostali člani. Proti koncu njihovega koncerta se je dvorana že malce napolnila, saj se je bližala ura, ob kateri so bili napovedani Vader.
Poljaki so po krajšem premoru zavzeli oder, dvorana se je vztrajno polnila in segrevala. Tehničnost in preciznost kitaristov in bobnarja je bila presunljiva, a vendar ne presenetljiva, saj je to nekako njihov zaščitni znak. Kar me je bolj presenetilo je bila kvaliteta zvoka. Kitarske harmonije so bile čiste, sicer pa se je lepo slišalo tako bobne kot vokal, bas kitara pa je dajala glasbi še tisto globino, brez katere zame koncert v živo enostavno ni to kar bi lahko bil. Med premori so se iz publike posamezniki neprestano nekaj drli v poljščini, kar je bilo na začetku še smešno, po kakšni uri pa že moteče. Da si ponosen na to, da znaš nekaj poljskih kletvic, ki jih zna praktično vsak … kaj pa vem. Možno tudi, da so to bili kakšni njihovi roadiji, vendar po skoposti njihovega besednega zaklada sklepam, da ne. Vader se niso pustili motiti in so publiki raje nudili tisto, zaradi česar je prišla. Igrali so nekaj zelo starih pesmi, pa vendar nič z albuma The Beast. Ob koncu so še zaigrali predhodni odhod z odra zato, da so se potem lahko vrnili na željo najglasnejših oboževalcev. Predstavili so še eno pesem z najnovejše izdaje in nato s svojim nastopom zares zaključili. Dvorana se je nato med dvajsetminutnim premorom napol izpraznila, dokler ni prišel na račun še drugi del publike, ki je prišel bolj zaradi Gorgoroth.
Norvežani so v soju rdečih luči in s corpse paintom začeli igrati agresivno in brezkompromisno. Pest na vokalih večine pesmi niti ni napovedal, temveč so skoraj brez premorov igrali naprej. Njegov vokal je imel toliko reverba, da je njegov počen krik odmeval po dvorani in vendar je v živo ravno to spremenilo njihovo glasbo v nekaj posebnega. Na festivalih so me do sedaj v »novi stari« postavi navadno razočarali, saj manjka intimni stik s publiko, ki ga lahko vzpostavijo v manjšem prostoru. Pevec je občasno kljub že izgaranim glasilkam izvrstno odpel svoje bolj spevne dele, tako da se mi je kar naježila koža. Atmosfera je bila prava in publika je band z dvignjenimi rogovi in vzkliki vseskozi podpirala; ne le prve vrste, temveč vse do zadnje. Po izgledu so Gorgoroth še vedno enaki kot že od samega začetka, polni usnja, netov, žebljev, pasov iz metkov, ovratnic. Pest zaradi že precejšnje pleše sicer deluje kot kakšen zloben klovn, vendar mu lahko le čestitam za pogum, da kljub slabim genom (ali pa slabim razvadam) vztraja pri svojih laseh. Infernusu se na primer leta sploh ne poznajo, niti na laseh niti na postavi. Da so vsi še vedno v formu, je peterica dokazovala skozi cel koncert. Držali so hiter tempo, bobnar pa se ni in ni utrudil, vsaj do konca ne. Morda pa je tempo tisti pravi razlog, da so končali že četrt pred polnočjo in se niso več prikazali. Publika je bila glasna in vztrajna, a zaman. Že prej so ji dali vedeti, da jih ne bo več na spregled in tako je tudi obveljalo. Na večini koncertov se zadnja skupina vedno prikaže še enkrat, celo dvakrat. Če res zaigrajo še kakšno pesem ali dve več, je to super. Če gredo z odra deset minut prej le zato, da jim publika lahko piha na dušo, pa mi to skoraj vedno pokvari splošen vtis o skupini. Gorgoroth so torej zares končali približno dvajset minut prehitro, kar je marsikoga ujezilo. Na koncertu je bilo veliko ljudi iz raznih koncev Slovenije in če so se že oni sami potrudili priti na koncert, seveda pričakujejo enako mero truda tudi s strani skupin, sploh pa headlinerjev.

SORODNE VSEBINE:
25. 10. 2011Gorgoroth, Vader, Adimiron / Novice
22. 6. 2011Gorgoroth, Vader / Novice
2. 3. 2009Vader / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj