Na današnji dan
1975
Rodi se norveški glasbenik Satyr
NAGRADNE IGRE
Traja do: 20. 11. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 9. 2022

Iz zakulisja: Eruption

Grosuplje / 5. 9. 2022
Avtorica: Saša Krajnc

Po dopustih na zmeraj aktualni, čeprav predragi hrvaški obali in zelo pestrem koncertnem avgustu se Paranoid vrača z novo edicijo Iz zakulisja. Tokrat smo obiskali thrasherje Eruption, ki prispejo vsako sredo iz širnih koncev Slovenije preigravat svoj repertoar kar v domačo hišo pevca Klemna Kalina, kjer si je band uredil majhen, ampak prijeten studio.  Mirna družinska hiša nad Grosupljem ne daje slutiti, da se za njenimi zidovi redno preigravata dve zelo različni glasbeni zvrsti. V hiši namreč poleg Eruption vadi tudi Klemnova mama, znamenita operna pevka Mirjam Kalin.


Za bandom je plodno ustvarjalno poletje, saj je nedavno izšel njihov sveži album Tellurian Rupture. Eruption so po prvih odzivih na ploščo upravičeno ponosni, povprečna ocena v tujih medijih se giblje okrog 8 in več, izstopajo zlasti vokal in kitare, pohvale pa prejemajo tudi na račun ritem sekcije. Za našo rubriko so odigrali Maternal Foundry, prvo skladbo, ki jo je za band napisal novi kitarist Grega Lavtar. Gre za komad, ki vsaj na prvi posluh ni tako melodičen kot ostali in se bolj nagiba k zapuščini bandov, kalibra Dark Angel. Obenem je eden najhitrejših komadov na novi plošči, rezki kitarski riffi in premišljene solaže pa komadu dodajo kompleksno dinamiko.


Ta je bila skoraj preveč za Paranoidovo snemalno ekipo, saj se vokal med instrumentalnimi linijami malone izgubi. A to je avtentična izkušnja njihove vaje – prostor od prepletajočih se zvočnih valov in energije članov poka po šivih. Fantom in dekletu iz Eruption prostor za vaje pomeni enega najpomembnejših, saj v njem njihove kreativne ideje, ki jih navdihujeta »svet in vesolje«, dejansko zaživijo in pesmi dobijo pravo podobo. Večina glasbe nastaja pri kitaristih Gregu Kamenšku in Gregu Lavtarju doma. Njune demo posnetke Ivan »Tegla« Cepanec z bobni opremi kar v vadnici, Klemen skrbi za sprotno nastajanje besedil, nato pa komadi pristanejo pod »drobnosluhom« celotnega banda. In čeprav Klemnova glasbeno obarvana družina podpira glasne ustvarjalne procese, Eruption uvidevno pazijo, da je vsaj ob nedeljah mir.Da bi kovali železo dokler je vroče, v prihajajoči jeseni načrtujejo turneje in klubske nastope doma in širom Evrope. Najprej bodo 30. septembra v ljubljanskem Ortu Baru uradno predstavili novo ploščo Tellurian Rupture, že naslednji dan pa se bodo odpravili v Italijo. Kasneje so v načrtu še Hrvaška, Srbija in Nemčija, naslednje leto tudi Danska in še kaj. V Orto Baru se poslušalcem obeta res unikatno doživetje, saj bodo odigrali celotni novi album od začetka do konca, česar na sledečih koncertih najverjetneje ne bo mogoče slišati. Spremljali jih bodo heavy metalci Tytus iz Italije in legendarni domači thrasherji Sarcasm. Morda pa začetek jeseni le ne bo tako slab.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
25. 11. 2022Iz zakulisja: Melechesh / Reportaže
5. 9. 2022Iz zakulisja: Eruption / Galerija
13. 7. 2018Iced Earth / Metalsteel / Eruption / Reportaže
10. 6. 2010Eruption / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 12. 2022
KoD: Maskardh, Dethrone the Corrupted, Okl's FruitLoops
Orto Bar, Ljubljana
1. 12. 2022
Holy Mother, Zaria
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
2. 12. 2022
Straightline, Jegulja, Vulvarine
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
3. 12. 2022
Nile, Krisiun, In Element, Wrath Of The Nebula
Orto Bar, Ljubljana
4. 12. 2022
Nightwish, Amorphis, Turmion Kätilöt
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
5. 12. 2022
Heilung, Eivør, Lili Refrain
L56, Ljubljana