Na današnji dan
1986
Metallica izda legendarni album Master Of Puppets
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

12. 2. 2024

KHNVM / Damnation

Dvorana Gustaf, Maribor / 9. 2. 2024

Šesti dni kasneje, isti kraj zločina. Tokrat so mariborsko dvorano Gustaf zatresli bolj tradicionalni zvoki z manj mešanja žanrov. Nastopili so domači mladci Damnation, ki v svoj death metal vpeljujejo ščepec progresive, in KHNVM, old school death metalu zapisana mednarodna zasedba s člani iz Bangladeša in Nemčije, ki v svoj death metal vpeljuje ščepec črnokovinskega vzdušja. Kje točno naj bi bil njen dom, se nisem pozanimal, a njen death metal je zvenel bolj v slogu bandov, ki domujejo južno od ekvatorja.

A preden se lotim opisa glasbenega dela večera, bi želel nekaj besed nameniti še izboru bandov. Všeč mi je namreč, da poleg tujih zasedb v Maribor tudi vedno bolj množično prihajajo domače zasedbe. Po navadi je tako, da so ti tuji bandi nekoliko manj poznani, zaradi česar nas obiskovalce različna stopnja izzvane radovednosti zanese ali ne zanese v dvorano. Ob ustrezno izbrani podpori domačega banda bo verjetnost privlačnosti koncertnega dogodka potemtakem narasla, hkrati pa ima band priložnost, da se predstavi publiki, do katere sicer ne bi segel. Vsaj meni se je v zadnjem letu dni zgodilo, da me je bolj kot headliner večera pritegnil in kasneje navdušil domači band. Ta okoliščina (vsaj pri meni) ni neposreden odraz kakovosti ene ali druge zasedbe, gre samo za to, da domačo sceno pač bolje poznam. In tako sem se v petek še posebej veselil nastopa domačih Damnation, ki sem jih pred tem v živo ujel le enkrat, in sicer med njihovim lanskim krstnim nastopom na Cahn Fest Warm Up Partyju v Trbovljah.

Laščani so me takoj ob prihodu na oder presenetili s postavo. Cel prvi komad sem čakal, da se bo trojici na odru od nekod pridružil še četrti član. Pa se ni. Damnation so enkrat v zadnjem letu izgubili drugega kitarista, a se odločili, da ne bodo iskali novega. Trenutna konstelacija jim baje povsem ustreza, zato bodo nadaljevali v tej postavi. Ko sem se sprijaznil s tem, da četrtega člana ne bo, mi je v ušesa padel zvok. Damnation zvenijo posebni in raznoliki na izvedbeni ravni, medtem ko jim za podčrtanje te posebnosti manjka nekoliko bolj samosvoj zvok. Da to ob vsesplošni poplavi bandov ni enostavno, je avtorju teh besed povsem jasno. A če jim pod eno kapo nekako uspe spraviti death metal v slogu Kanibalov na eni strani in doomish progresivni pristop na drugi, jim morda uspe razviti še lasten zvok. Glede na to, da je trojica v petek predstavila kar nekaj komadov, kjer je uporaba vokala skromnejša, bi bilo to morda celo priporočljivo. In kaj smo še slišali? Sam sem bil najbolj navdušen nad komadom Jack the Ripper, ki je tudi edini, ki ga poznam. Osrednji riff gre enostavno in takoj v uho, zato temu ni česa dodati. Na splošno so me bolj nagovorili srednje hitri ter hitri riffi in manj tisti težki ter počasni, pevčevi duhoviti nagovori med komadi pa so tudi bolj ustrezali lahkotnemu glasbenemu vzdušju.

Ker obisk med Damnation ni bil ravno na visoki ravni, so KHNVM z začetkom koncerta nekoliko zavlačevali. A tega jim dejansko ne bi bilo treba, saj se je dvorana po njihovem začetku hitro napolnila. Po posnetem uvodu so začeli v slogu južnoameriških Krisiun – od tod primerjava v uvodu –, nakar so me presenetili z melodiko in solažo. KHNVM so zveneli trši in mračnejši od Damnation, kar pa mi je pod črto povsem ustrezalo. Zasedba je lani izdala plošček Visions of a Plague Ridden Sky, ki ga je omenil tudi kitarist/vokalist in pri tem izpostavil, da bodo temu posvetili nekoliko več pozornosti. Povsem pričakovano, bi rekel. Kakor je bilo tudi pričakovano, da je trojica v set vključila prva albuma, s katerih je z vsakega menda odigrala po dva komada. Baptized by the Father Befouled z albuma Portals to Oblivion je izpadel kar mračen, medtem ko se mi je Heathen Beast s prvenca Foretold Monuments of Flesh v dolgotrajni spomin zapisal kot razgiban srednje hiter komad. Naslednji komad, kar hiter From The Depths Of Duat, je presenetil s prijetno clean melodijo, medtem pa se je pod odrom že tudi močneje dogajalo. To je zaznal in znal pohvaliti tudi pevec, ki je izjavil, da mu je vseeno, ali igrajo pred 5 ali 500 ljudmi. Pristop, kot se šika!

In kako dalje? Madžarske melodičarje Needless in srbske progresivce XSUS to soboto bom verjetno izpustil, tako da bom Gustafa ponovno obiskal čez dva petka, ko bodo nastopili Voltumna v družbi Taste of Plague. No, ob tem pa ne pozabite, da bodo ta četrtek Ljubljano obiskali Kataklysm.

SORODNE VSEBINE:
14. 2. 2024KHNVM / Damnation / Galerija
20. 9. 2021Mentors / Uporabniki / Reportaže
20. 5. 2008The Damnation / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana