Na današnji dan
1980
Judas Priest izdajo legendarni album British Steel
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

25. 12. 2023

Nubivagant / Kamra / Pyra

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana / 23. 12. 2023

Na predvečer najslavnejšega predvečera se je v ljubljanskem klubu Gromka zgodil manjši black metal spektakel z ne ravno najobičajnejšimi black metal akterji. Kot glavni band večera je nastopil italijanski okulten black metal band Nubivagant, domač avantgardni black metal kvintet Kamra in black/death metal trojec Pyra iz Italije.

Časovnica je bila taka:

21.00 vrata
21.15 Pyra
22.15 Kamra
23.30 Nubivagant

Pyra je trojica, ki se je v Ljubljani predstavila z dvema kitarama, a brez baskitare, in bobni. Instrumentalno je zvenelo vse kot black metal, vokalno pa smo bili deležni globokega deathmetalskega growla, kar načeloma malo preseneti, saj je ta proizvod ženskega grla. Slednjega dejstva marsikdo ni opazil, saj je bil ta po eni strani res prepričljiv, po drugi strani pa je treba deloma to okoliščino pripisati množični uporabi megle, ki je zelo ovirala pogled na oder. Pyra proizvajajo relativno dolge komade, če sem štel pravilno, so v 30 minutah odigrali pet komadov, pri tem pa so na trenutke z doomovsko počasnostjo stavili na ustvarjanje morbidnega vzdušja. Monotono vzdušje se je izražalo tudi v monotoni uporabi rdeče luči, ki se menda cel nastop ni menjala. Težo glasbe je band v živo izrazil z močno in globoko ozvočenimi bobni, ki so intenzivirali občutek maličenja med počasnimi deli. In medtem ko je v prvih vrstah vladalo sporadično čupanje, je band, ki se je odločil za popolnoma nemo komunikacijo, pri publiki od zadaj sprožil kimanje ali statično opazovanje.

Sledili so Kamra, prvi band, katerega glasba mi je bila v naprej poznana. In pri tem nisem bil edini, saj sem imel občutek, da so prav oni dejanske »zvezde« večera, da smo se med njihovim nastopom najbolj drenjali v prostorsko skromni Gromki. Peterica je rob odra okrasila s petimi laternami, oder pa ovila v še več megle, tako da je bil na trenutke onemogočen pogled do bobnarja. Tako kot band pred Kamro in za njo je tudi ljubljansko-kranjska naveza zmogla brez uporabe corpse painta, povsem v skladu s svojim razumevanjem atmosferično-avantgardnega black metala. V soju rdeče-modrih luči je največ pozornosti požel vokalist, ki je izvedel manično-dinamičen preformans, s katerim se je približal frontamanom, kakršna sta Attila od Mayhem in Hoest od Taake. Sicer pa so Kamra tudi glasbeno ponudili nekoliko več kot prvi nastopajoči, kajti njihov black metal ponuja večji dinamični razpon, več faset, pri čemer so preskoki med njimi manj očitni oziroma bolj tekoči. Kljub »plesu« z laterno, ki ga je izvedel pevec, so se tudi domačini povsem odpovedali komunikaciji s publiko. Ko so zazveneli zadnji toni, je zasedba odkorakala z odra in naredila prostor za glavni band večera.

Zatopljen v pogovor pred dvorano nisem spremljal premikanja urinih kazalcev, zato samo predvidevam, da sta v slogu večera tudi Nubivagant začela nastop pravočasno. Pri Nubivagant gre sicer za enočlanski projekt, ki je očitno v živo številčno obogaten za 100 % članov. Mastermind Omega, sicer tudi aktiven pri trenutno zelo vročih Darvaza, je na bobnarski stolček povabil bobnarja od Pyre. V Gromki sta se Italijana skromno skrivala pod meniško kapuco, ki pa je tekom dinamičnega nastopa na trenutke več odkrivala kot prikrivala. Namesto sveč sta oder krasila le dva side dropa, megla je menda povsem izginila, tako da je bil pogled na oder nemoten, v ušesih pa monoton okultno-atmosferični black metal. Posebnost tega je popolna odsotnost scream ali harsh vokala, namesto tega Omega uporablja konstantno petje. Rezultat tega je bilo hipnotično vzdušje, ki lahko poslušalca pripelje do dvojega: totalnega transcendentalnega stanja, tako da postane eno z glasbo, ali pa ga monotonija miselno odnese povsem stran od glasbe. Očitno sem glasbo Nubivagant poznal dovolj dobro, da sem se močneje približal prvi kot drugi izkušnji, a v popolni trans tako kot nekateri drugi obiskovalci, če sem pravilno sklepal po njihovih izrazih na obrazu, pa vseeno nisem padel.

Vsem trem bandom in organizatorju Kvlt ov Seitan Booking je uspelo pripraviti res izvrsten Počrnjen Božični Ritual, za katerega se je splačalo še zadnjič v letošnjem letu koncertno obiskati prestolnico.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska