NAGRADNE IGRE
Traja do: 15. 5. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 1. 2020

Old Night / Ghost Of Veronica

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana / 24. 1. 2020

Gromka spada pri meni med klube, ki jih najredkeje obiščem. Svoj krstni obisk sem doživel davnega leta 2012, ko so tam nastopili Fuck the Facts, Psychofagist, Vulvathrone in Clitoral Dysfunction Holocaust 666, moj drugi in do minulega petka tudi zadnji obisk tega kluba pa je bil leta 2015, ko sta ga obiskali dve italijanski doom metal zasedbi, in sicer Abysmal Grief in Saturnine. V duhu doom metala je bil tudi moj petkov obisk Gromke, saj so se tam na sredi poti od doma srečali pomurski melodični gothic/black metalci Ghost Of Veronica in reški doom metalci Old Night. Oba banda imata za seboj povsem pregledno diskografijo, pri čemer pa so hrvaški Old Night zagotovo tisti z daljšo odrsko kilometrino, saj so Ghost Of Veronica v Gromki izvedli svoj krstni nastop.

In tako smo že tudi kar pri njih. Pri bandu, katerega največji prepoznavni znak je single Izidor, priredba otroške narodne pesmi Izidor ovčice pasel:

Izidor ovčice pasel,
lepo žvižgal, lepo pel,
cingel cing cingel cingel cong,
cingel cing cingel cingel cong,
cingel cing cingel cingel cong,
cingel cing cong.

Ko ovčice je zapustil,
stopil je v vojaški stan,
cingel cing ...

Logično je torej, da smo slišali dotično pesem, kakor je zaradi skromnega števila izdaj tudi logično, da smo slišali skorajda celotno bandovo diskografijo. Ta obsega EP My Darkness Welcomes You, omenjeni single in pred kratim izdani single Babylon the Great, s katerim je zasedba poleg komada Agata napovedala svoj naslednji studijski izdelek. Če lahko verjamem temu, kar razkriva Agata, bo naslednji studijski izdelek vseboval kar nekaj trance/industrial elementov, ki bodo všečno podčrtali gotično črnometalske melodije. Kljub krstnemu nastopu pa zasedbi nimam kaj očitati, saj so ponudili všečen, samozavesten in kakovosten nastop, ki ga je nekoliko skazil le slabši zvok v sprednjem delu dvorane, kjer so bobni dodobra povozili klaviature, medtem ko v zadnjem delu dvorane te težave nisem zaznal. Ghost Of Veronica so zagotovo band, ki obeta, člani tega se le ne smejo ustrašiti bodočega trdega dela.

Da se trdega dela ne boji, je s svojim delovanjem že dokazala peterica Old Night. Kvintet ima v petih letih delovanja za seboj že dva studijska albuma, med promocijo prvenca Pale Cold Irrelevance sem jih celo v živo ujel v zagrebški Močvari kot predskupino norveškim Vulture Industries. Takrat sem večji del nastopa zamudil, zato tudi nisem vedel, kaj točno sem sploh zamudil. No, tokrat je bilo drugače, tokrat sem spremljal njihov celoten nastop iz druge vrste, medtem ko je bila prva vrsta pred mano, ki se je začela nekje dva metra stran od odra, bolj prazna, saj je večina od približno 50-glave množice prišla poslušati Veronikin Duh. A Hrvate to ni preveč zmotilo, s pravo mero entuziazma so se lotili promocije aktualnega albuma A Fracture in the Human Soul, s katerega so izpustili samo osrednji komad Elder.

Večina komadov iz hiše Old Night v povprečju dosega dolžino okoli 10 minut, kar zna biti kar konkreten zalogaj v primeru doom metala, ki smo ga bili deležni. Zaščitni znak Rečanov so namreč skorajda v neskončnost razvlečeni, repetitivni in izredno počasni kitarski riffi. Ti so zmeraj začinjeni s kitarsko solažo, medtem ko se bobnar tudi s svojim inštrumentom giblje v močnih low tempo vodah. Le redko band iz teh riffov zapluje v bolj energične vode, zaradi česar skozi celotno epsko dolgo minutažo komada ponuja bolj ali manj enako vzdušje. Po drugi strani pa so ti energični deli tudi bolj kratke narave, tako da dobi človek pri Old Night občutek, da gre za zelo vztrajne in izkušene ljubimce, ki vedo, koliko njihova ljubimka potrebuje, da doseže konec. Zaradi tega jim tudi ni potrebnega dosti nabijanja, saj je njihova predigra dovolj učinkovita. Edini komad, ki je skozi vso svojo dolžino ponujal višjo mero energije in je s klasičnim Black Sabbath riffom tudi pri meni poskrbel za razgibavanje vratnih mišic, je bil Mother of All Sorrows z bandovega prvenca. Osebno bi se želel več tega, še dodatno zredčena publika ob koncu nastopa pa se v tem oziru očitno strinja z mano.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
20. 5. 2022
Iz zakulisja: Armaroth
Reportaža
16. 5. 2022
Taake / Kampfar / Helleruin
Reportaža
13. 5. 2022
Vienna Death Date
Reportaža
12. 5. 2022
Mayhem / Mortiis / Lehm
Reportaža
11. 5. 2022
KoD Extra: Zaria / Agan
Reportaža
10. 5. 2022
Melechesh / Irdorath / Plaguepreacher / Ways of a Heretic
Reportaža
9. 5. 2022
Igorrr / Otto von Schirach / Neuromancer
Reportaža
3. 5. 2022
Vader / Reject the Sickness / Mara
KONCERTI & FESTIVALI
24. 5. 2022
Marax
Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto UL, Ljubljana
24. 5. 2022
Tool
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
25. 5. 2022
Red Roll, Soulcase
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija