REPORTAŽE

3. 10. 2012

Onslaught / Cripper / Izegrim

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 30. 9. 2012
Avtor: Gorjanec

Delovna jesen Dirty Skunks je očitno v polnem zagonu, saj so že začeli »šopati« koncerte kot po tekočem traku. Mini maratonček zadnjega septembrskega tedna je zaključil thrash koncert skupin Onslaught, Cripper in Izegrim v Channel Zeru na ljubljanski Metelkovi.
Koncert so s svojim prvim nastopom pred slovensko publiko odprli Nizozemci Izegrim, pri katerih si ne morem pomagati, da ne bi vlekel vzporednic z Arch Enemy, saj gre v prvi vrsti za death(ish) metal z visoko piskajočimi melodičnimi vložki ter renčečim vokalom iz ust vikinške princese. Izegrim se sicer za razliko od Arch Enemy poslužujejo nekoliko trših riffov, ki se na momente prevesijo v skoraj čisti thrash, a melodični vložki so nedvomno vzeti naravnost iz učbenika popularnih Švedov. Ti vložki so pri Izegrim pravzaprav še najbolj poslušljivi deli, saj nudijo popestritev sicer precej monotoni glasbi, pri kateri nekdo, ki s skupino ni dodobra seznanjen, skladb med seboj niti ni zmožen ločiti. Manjši minus je tudi vokal pevke/basistke Marloes, katere dretje zveni preveč prisiljeno, poleg tega pa bi bilo dobrodošlo tudi kaj variacije v tonaliteti. Maloštevilna publika, ki je sicer svojo prisotnost nakazovala z vzklikanjem in ploskanjem, se je bolj kot ne skrivala po temnejših kotičkih dvorane, iz katerih je tekom tričetrturnega nastopa nagovori niso uspeli zvabiti. Motivacija pač ni le v nagovorih, zato vsekakor ne bi škodilo, če bi nastopajoči iz sebe dali malo več energije, kajti ob vsej statičnosti zgolj razkazovanje doritne blond čupe ne pomaga kaj dosti.
Iz tega vidika pa so bili dobrodošla menjava na odru nemški Cripper na čelu z jezno Britto Görtz, ki iz številnih moških članov publike širom Evrope izvablja poželjive poglede. To me spomni na anekdoto z Metalcampa 2008, ko so se Cripper nazadnje ustavili v naši državici. S kolegom sva kampirala v senčki ob glavni poti do prizorišča in med srkanjem piva uživala v dopustniškem dogajanju. Za popestritev le-tega sva si naredila listke z ocenami od 1 do 10 in ocenjevala izgled mimohodečih pripadnic ženskega spola. Po številnih psovkah in grožnjah iz ust približno dvesto užaljenih egov je mimo prišla tudi omenjena Britta, ki se je za razliko od večine drugih na svojo oceno (5) odzvala zelo kulturno in simpatično – povabila me je na nastop Cripperjev in dejala, naj jo ocenim po nastopu. Zaradi »utrujenosti« in zame osebno precej nezanimive glasbe, sem nastop zgolj ošvrknil in si v glavi rekel: »Okej no, naj ti bo, 6.« Brez sramu lahko rečem, da bi ji za tokratni nastop, pri katerem sem bil bistveno bolj prisoten tako fizično kot psihično, podelil vsaj čisto 8. Nastop Cripper je bil namreč pravo nasprotje Izegrim; divje čupanje, skakanje in šopanje na inštrumente od začetka do konca. Skupina je tako inštrumentalno kot odrsko odlično uigrana, pri čemer gre verjetno zasluga predvsem relativni ustaljenosti zasedbe, v kateri so se od njene ustanovitve leta 2005 menjavali izključno basisti. Publike se je sicer nabralo nekoliko več – zunaj so se zadrževali le še tisti, ki so prišli izključno na Onslaught –, a polkrog praznine pred odrom je bil kljub temu precej izrazit. Divji Britti to ni bilo prav nič všeč, zato je prešla od besed k dejanjem ter nekje na polovici nastopa skočila z odra in obiskovalce lastnoročno enega po enega zvlekla pred oder. »You, what's your name? Primož? Get over there! You? Žiga? Get in front of the stage!« Surovi thrash, ki se zgleduje po svojih številnih znanih sonarodnjakih, je publiko več kot očitno navdušil, a po tričetrt ure se je repertoar žal moral končati in časa za kak bis ni bilo. Čeprav je skupina v zadnjih štirih letih izrazito napredovala na področju glasbe, ta še vedno ni ravno moja skodelica čaja, a spričo 1A nastopa je bilo tovrstne dvome zlahka moč postaviti na stran in uživati v razgrajanju.
Channel Zero se je prijetno napolnil v pričakovanju britanskih Onslaught, ki so se po besedah pevca Sya Keelerja prav tako nazadnje pri nas oglasili na Metalcampu 2008, a če me ledvice ne varajo, so odpičili odličen nastop tudi leto kasneje na Paranoid Open Airu. Legendarni trešerji so se torej po treh letih v našo državico vrnili v okviru svoje turneje The Full Force Tour, ki je neke vrste tihi odgovor na nedavno ločitev poti z enim od ustanovnih članov skupine, bobnarjem Steveom Griceom. Ta je namreč nabral še nekaj drugih bivših članov Onslaught ter z njimi ustanovil zasedbo The Sanity Days, ki v živo preigrava albuma In Search Of Sanity in Power From Hell. Posledično so se, nebodigalen, tudi Onslaught podali na pota stare slave in skovali turnejo okoli svojega drugega ter hkrati najbolj priznanega albuma The Force. Posledično kaj dosti o njihovem nastopu ni za povedati. Odigrali so, kot se za stare mačke spodobi, in navdušili dvorano, polno ljubiteljev klasičnega thrasha. Začeli so s kratko predstavitvijo novejših stvaritev, po dva komada z albumov Killing Peace in Sounds Of Violence, potem prešli na glavni del, torej celoten album The Force, nastop pa se je končal s klasiko Power From Hell, ki sta se ji v bisu pridružili še Angels Of Death in Thermonuclear Devastation.
Pod črto gledano je bil koncert odličen, saj smo bili poleg legend s starošolskim repertoarjem deležni tudi solidnih nastopov žanrsko primernih predskupin. Izegrim so sicer pri prvih dveh skladbah imeli obupen zvok, od katerega je bilo moč razločiti le vokal in nekaj bobnov, vse ostalo pa je bil nerazločen šum, a se je ta kmalu prevesil v povsem všečno rohnenje, ki je do konca koncerta obdržalo ravno toliko »nekvalitetne« surovosti, kolikor je pritiče pravemu thrash metalu.

SORODNE VSEBINE:
13. 6. 2014Cripper / Novice
30. 9. 2012Onslaught, Cripper, Izegrim / Novice
5. 7. 2011Onslaught `The Sanity Days` / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Noise Wagon Vol. 11: Civilian Thrower, Proudhon, Restos Humanos, Kontrau, Narkan
Binario 9, Viale Miramare 51, Trst, Italija
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana
1. 3. 2024
Undecroft, Dekapited, Violentor
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor