REPORTAŽE

21. 9. 2021

Ostrigina metalurgija: Human Host Body / Ensanguinate / Ways Of A Heretic

MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka / 18. 9. 2021

Dolgo je ni bilo, zgledalo je že tako, kot da jo je odnesla korona, a k sreči se to ni zgodilo. Ostrigina metalurgija je nazaj, po avgustovskem ropotanju s Smrt, Snøgg in Conventus Cerris smo minulo soboto doživeli njeno prvo ponovitev v manj kot mesecu dni, vabilu v škofjeloški MKC Pri rdeči ostrigi pa so se odzvali Ways Of A Heretic, Ensanguinate in Human Host Body.

Ways Of A Heretic so kar redni gostje slovenskih klubskih odrov, a kljub vsemu sem jih osebno tokrat komaj po dolgem času ponovno videl. Pri zasedbi se je zgodila manjša kadrovska menjava, in sicer je na bas kitari prišlo do zamenjave, saj se je poslovil originalni član, namesto njega pa se je zasedbi pridružil vsestranski Tim »Nord Slayer« Draksler. Da je zasedba tako rekoč pred izdajo naslednika prvencu In the Candlelight iz leta 2019, je četverica na odru namignila komaj ob koncu svojega nastopa, ko je zaigrala predhodno sicer že v živo predstavljen komad Slaughtered Hope, medtem ko se je pred tem v celoti posvetila svoji edini studijski izdaji, s katere smo slišali, če izvzamem intro, kar 8 od 10 komadov. Z albuma sta torej bila na moje veliko presenečenje in malo razočaranje izvzeta odlična I See Demons in Rezilo, sicer pa bandovemu nastopu nimam kaj očitati.

Blackmetalsko statičnemu nastopu Ways Of A Heretic, med katerim so bile naše oči ves čas bolj ali manj usmerjene na maničen performans pevca, je sledil koreografsko usklajen deathmetalski nastop Ensanguinate. Band je ponudil podobno setlisto kot na lanskem Trnovfestu, po začetnem poznanem Hunted, s katerim je zasedba hitro začarala publiko, je že sledil prvi neizdani komad, in sicer Cadaver Synod, takoj za njim pa že naslednja znana viža, ki nosi naslov Ghoul Presence. In tukaj se je band ustavil s predstavitvijo sicer že večkrat predstavljenega demota Entranced by Decay ter nadaljeval samo še s komadi, ki zaenkrat še niso ugledali luči sveta na katerem koli nosilcu zvoka. Toda ta okoliščina ni kaj dosti zmotila publike, ki je pozitivno reagirala na nov material, od katerega se mi je osebno v dolgoročni spomin zapisal komad Sublimation. Tega zasedba otvori z markantnim clean kitarskim delom in ga nato razvije dalje v všečnem old school death metal slogu. Čeprav torej večji del slišanih komadov nisem oziroma nismo poznali, menim, da se lahko pozitivno nadejamo prihajajočega albuma v naslednjem letu.

Čeprav ponovno ekstremno, so Human Host Body ali HHB kljub vsemu zveneli povsem drugače. Primorci v svoji glasbi mešajo sludge, black metal in crust punk, zaradi česar le redko posežejo po mirnejših ali mid tempo riffih, kaj šele low tempo delih, tako da je njihov koncert izpadel kot en sam močan direkten udarec na gobec. Zasedba se je bolj ali manj ustavila le med posameznimi komadi, ta premor pa je še najbolje znal izkoristiti bobnar Andrej, ki je bil vedno znova vesel, če je vokalist Luka v tem času nekoliko razširil oziroma raztegnil svoje »politično obarvane« nagovore oziroma napovedi komadov. V glavnem smo torej slišali stare komade, a tako kot Ways Of A Heretic so tudi HHB za konec postregli z novim komadom, ki nas naj bi čakal na prihajajoči izdaji, o kateri zaenkrat še ni znanega kaj več. Sicer pa je kvartet s Primorske tudi s tem komadom izzval burne odzive publike, ki je ravno med njihov nastopom največkrat priredila moshpit. Metal živi torej tudi v Škofji Loki!

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija