REPORTAŽE

16. 7. 2015

Overmura Breka Fest 2015

MC Pekarna, Maribor / 11. 7. 2015

Tako, dobili smo dokaz: mariborska metalska scena živi. Pa čeprav z izjemno podporo oziroma udeležbo z one strani Mure. Uvoz metalcev se je minulo soboto izkazal kot izredno uspešna praksa dobrega organizatorskega dela, poplačan pa ni bil samo organizator, temveč tudi gostitelj MC Pekarna in seveda v največji meri bandi. Recept: »prevoz + koncert + hrana + pijača na avtobusu = 10 €« je obrodil izjemne sadove, od predstavljene ponudbe pa smo se lahko hranili tudi ostali obiskovalci koncerta, saj je bil pred dvorano postavljen provizorični kuhinjski kotiček, na katerem se je še v zgodnjih jutranjih urah grel pasulj, medtem ko je ponudba kruha čakala na tiste alkoholno najbolj utrujene, da so lahko le-tega potunkali v količinah alkohola v želodcu.
O tem, da je bila ideja o organiziranem prevozu dobra, sem se lahko prepričal takoj od prihodu, saj je bila truma čupavih, kosmatih in deloma v črno ovitih pred vhodom v Emsija kot na koncertu Maidnov. Seveda pretiravam, ampak želim le povedati, da sem se počutil kot na Metelkovi oziroma še boljše, saj sem bil sredi Maribora. Iz osebnih razlogov sem zamudil prvi nastopajoči band, čeprav je bila časovnica zastavljena ugodno tudi za tiste, ki le redko gredo zgodaj od doma:
20:00 – vrata

22:00 – Until Death
23:00 – Hideous Divinity
00:15 – Vasectomy

Sicer pa se tokrat nisem spuščal v debate oziroma iskal informacij o tem, kakšen je bil nastop zamujenega banda, v tem primeru lokalcev Until Death, ki po instrumentih udarjajo po hardcoraško. Zakaj ne? Ker me dotični žanr tako zelo malo zanima, da itak ne bi znal kaj konstruktivnega dodati iz svoje zakladnice metalskih izkušenj. Po drugi strani pa so bili vsi tako zelo dobre volje, da kaj drugega kot pozitivnih besed hvale sploh nisem pričakoval.
Gremo dalje. Oziroma gremo v dvorano, ko zatuli sirena. Ta je v Emsiju že dolga leta znak za to, da bo band začel igrati – kaj podobnega bi si lahko omislili tudi za koncerte na Metelkovi. Štirje Rimljani pod skupnim imenom Hideous Divinity so takoj pritegnili vso pozornost in iz publike izvabili maksimum večera. Hideous Divinity igrajo death metal bolj brutalne vrste, ki je v soboto več kot zadovoljil vse tega žanra žejne, ki s(m)o se zbrali skupaj na enem mestu, da bi proslavili »uspešen zaključek Festivala Lent«. Banda sicer ne poznam in glede na predstavljeni generični death metal tudi dvomim, da se ga bom kdaj koli lotil tudi doma, vendar sem med njihovim nastopom takoj lahko opazil, da jih muči pomanjkanje ene kitare. Med pisanjem teh besed sem preveril postavo na njihovem Facebook profilu, ki mi je izdal, da je zasedba šla na pot v Maribor brez enega kitarista. Toda: pomanjkljivost je resda bila zaznavna, vendar še zdaleč ni bila usodna.
Potem pa dolg premor, ki so ga organizatorji Festivala Lent izkoristili za svojevrsten poklon. Kaj se zgodi, če pride avtobus prekmurskih metalcev v Maribor? V zahvalo se jim priredi ognjemet. Tega sicer kar dobro število tistih, katerim je bil namenjen, ni videlo, saj je od pol šestih (ali še prej?) dalje konzumirana količina alkohola izmučila tudi najmočnejše in največje. Medtem ko je glavnina glav pred nastopom Italijanov še veselo dvigovala svoje kupice, je marsikatera kupica pred nastopom zadnjega banda večera ostala nedotaknjena poleg preko mize sklonjene glave. Posledično je bilo spremljanje zadnjih nastopajočih pod odrom manj številčno, vendar nikakor ne manj divje.
Torej, gremo še enkrat v dvorano, sirena naznanja začetek groovy ruženja z Vasectomy. Četverico iz Murske Sobote sem v zadnjih letih videl že tolikokrat, da o njihovem nastopu komajda povem kaj novega. Band je ponovno nastopil kot kvartet – drugače kot recimo decembra lani v Radencih, kjer so prvič nastopili z basistom. Kje je ta bil v soboto, nisem vprašal, pogrešal pa ga tudi nisem. Poleg vseh štirih skladb s svojega prvega demo albuma so Vasectomy zaigrali še nekaj svežih komadov, ki naj bi bili kmalu izdani na drugem EP-ju. Iz slišanega bi rekel, da band nikakor ni izgubil svojega groova, dodal pa je še nekaj brutalnosti, ki dodobra paše mojstru Hermanu.
Skratka: vsem skupaj hvala za tale večer! Kot sem že uvodoma povedal, metal v Mariboru živi in vliva upanje, da se bo scena ponovno razcvetela do razsežnosti, ki smo jim bili priča pred nekaj leti.

SORODNE VSEBINE:
17. 3. 2016Fuck The Facts / Vulvathrone / Reportaže
18. 2. 2015Metal Erection Vol. 1 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
5. 7. 2022
Five Finger Death Punch
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
6. 7. 2022
Rockharz Open Air 2022
Ballenstedt, Nemčija
7. 7. 2022
Masters of Rock 2021
Vizovice, Češka
7. 7. 2022
ODPOVEDANO! Aerosmith
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
8. 7. 2022
Guns N' Roses
Olympiastadion, München, Nemčija
8. 7. 2022
Odprto/Open: Razvalina
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana