Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 2. 2024

Stone Horns / Terminal Disease

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 3. 2. 2024

Počasi, a vztrajno. Počasi, a vztrajno. Stvari se tudi v Mariboru premikajo v pozitivno smer. Časi, ko so bili bandi na odru deležni klavrne podpore pod njim, se očitno tudi v Mariboru vedno bolj odmikajo v pozabo. S sobotnim koncertom francoskih Stone Horns in domačih Terminal Disease, pri katerih je bil poudarek bolj na groovy ritmih, je društvo Defenders of Metal Maribor otvorilo koncertno leto 2024. V kratkem pogovoru na blagajni sem izvedel, da Defendersi pripravljajo izredno pestro in bogato koncertno leto, kar verjetno pomeni, da se bomo v Gustafu še večkrat srečali.
 
Časovnica sobotne otvoritve koncertnega leta je bila zastavljena zelo kompaktno:
21.30 Terminal Disease
22.30 Stone Horns
 
Zasavčani so začeli točno. In začeli so udarno, tako da so takoj zasrbele čupe, ki so hitro zatem tudi poletele. Wow, odličen uvod v koncertni večer. Ni nas bilo premnogo, a vsi smo prišli po metal. In tega so nam Terminalci postregli v obliki 13 komadov oziroma slabih 50 minut. Pri tem so se seveda dotaknili obeh zadnjih izdaj, EP-ja Kingdom of One in aktualnega prvenca Through the Eye of Disease. Pevec Dani med nastopom ni pozabil omeniti, da je zasedba lani praznovala že 25 let delovanja, hkrati pa ni varčeval s pohvalo in omembo vašega najljubšega spletnega časopisa, ki dotično obletnico obeležuje letos, kjer bodo nastopili tudi Terminal Disease. Da je zasedba v zadnjem času zelo koncertno aktivna, sem se nekako zavedel v soboto, ko sem opazoval to odlično naoljeno thrash/groove metal mašinerijo. K temu je dodobra pripomogel odličen zvok, s pomočjo katerega je predvsem dvojni pedal na bobnih prišel odlično do izraza. Nič manj prijetno ni bilo prisluhniti kitaristoma, ki se večino časa dopolnjujeta, včasih pa se tudi podita za istimi melodijami, medtem ko je tudi baskitara odlično prispevala svoje, v vlogi najaktivnejšega člena pa je Dani vse skupaj zaokrožil v prepričljivo celoto. Če torej radi konzumirate metal, ki ponuja svojevrstno mešanico med Pantero, Sepulturo in Slayer, potem priporočam Terminal Disease.

Dokaj drugačen metal pa nas je čakal med drugim nastopom večera. Metal Arhivi sicer pravijo, da ponujajo Stone Horns »groove metal«, toda v mojih ušesih ta opis skorajda ne bi mogel biti skromnejši. Francozi ponujajo dejansko dosti več, saj sem v njihovem nastopu uspel zaznati nu metal, metalcore, deathcore, death metal, ščepec thrash metala in seveda veliko dozo groova, ki pa dejansko temelji na osnovah, ki so značilne za večino naštetih žanrov. Še preden se je vokalist uspel ob napovedi komada Terra Genesis pohvaliti, da bo ta verjetno nagovoril vse ljubitelje Slipknot, sem se že sam pri sebi poigraval z enako mislijo. Na to idejo me je spravil clean vokal med uvodnim komadom. Kasneje so sledili še bolj in manj zadržani breakdowni, tako da sem začel vlačiti vzporednice z metalcore in deathcore bandi, pač odvisno od njihove intenzitete. Verjetno bi bil že tako globok zvok še nekoliko globlji, če bi band nastopil z basistom, a po drugi strani je bilo donenje, ki je bilo posledica slabšega zvoka, kot so ga imeli Terminalci, vzrok, da so kitare prekrile vokal, zaradi česar si osebno nisem želel še več tega. K sreči je bil zvok še vedno dovolj dober in razločen, da smo brez težav sledili melodičnim delom glasbe, ki jih pri Stone Horns spremljajo clean vokali, tako da so bile kitarske solaže tudi več kot odlično slišne. Kot pravi antipod tem so delovali bolj odrezavi ritmi oziroma breakdowni, ki so pod odrom ustvarili povsem drugačno vzdušje kot domači predvozači. Všečnost glasbe Francozov je tudi v drugo pripomogla k izvedbi »wall of death«, dodatno norenje pa je samo potrdilo všečnost aktualnega tretjega ploščka Chimaira, ki so ga Stone Horns izdali konec minulega meseca in ga trenutno promovirajo na aktualni turneji.

Led nove koncertne sezone je bil torej uspešno prebit, že ta petek pa Defendersi ponovno vabijo v svojo družbo, in sicer na koncert KHNVM in Damnation, medtem ko imajo samo do konca marca napovedanih vsega skupaj kar sedem koncertov. Vabljeni torej najprej v naš Napovednik, da preverite, kateri so to, nato pa na izbrani koncert.

SORODNE VSEBINE:
1. 3. 2024Stone Horns / Terminal Disease / Galerija
10. 11. 2022Satarial / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija