REPORTAŽE

21. 10. 2006

W.A.S.P. / Metalsteel

Štuk, Maribor / 16. 10. 2006

Priprave na koncert leta po mojem okusu so se pravzaprav začele na Metal Mania Open Air, ko mi je za domnevni koncert legendarnih W.A.S.P. v Mariboru povedal redni obiskovalec našega foruma. Sledila je potrditev na uradni strani in nato mrzlično čakanje na ponedeljek, 16. oktober.
Sam sem v Maribor prispel že v zgodnjih popoldanskih urah, s pomočjo navigatorja smo takoj našli ŠTUK, nato pa smo čas do koncerta prebijali s pivom, debatami in poslušanju tonske vaje (kjer je Blackie pel celo komade AC/DC in Guns N'Roses). Ljudje so počasi kapljali in do predskupine Metalsteel je bila (odlična!) dvorana Štuk že prijetno napolnjena, mladci pa so to izkoristili do konca in naprej. Metalsteel je večina med vami videla že večkrat, vendar jih sam še nikoli nisem videl igrati s toliko entuziazma in s takim showom. Fantje in dekle namreč vse do zadnjega trenutka niso vedeli, če bodo sploh lahko igrali (W.A.S.P. so s sabo pripeljali obsežen stage show) in celodnevno čakanje bi mnogim bandom ubilo voljo do igranja. Metalsteel pa so, očitno odločeni, da se pred svojimi idoli izkažejo, odigrali fenomenalen koncert. Čupanje, super igranje (posebej bi tu pohvalil basista Mateja) in celoten odnos do publike so pokazali, da so bili Metalsteel očitno dobra izbira za predskupino. Vse skupaj pa se je stopnjevalo do zadnjih dveh komadov, njihove predstavne himne Heavy Metal Is Our Religion in legendarnega Running Free skupine Iron Maiden. Super!
Set lista Metalsteel: Črni raj, The Course Of Love, Eye Of The Piramid, Trapped In The Nightmare, Novi svet, Noč strasti, The Lonely Man's Revenge, Thermopilay, Heavy Metal Is Our Religion, Running Free.
Po slabi uri čakanja (ki nam jo je DJ zagrenil z neko obupno glasbo) pa se je iz zvočnikov oglasil popoln intro… »This is the end, my only friend, the end..« skupine The Doors, W.A.S.P. so prinoreli na oder in nas prisilili na kolena. Prva opazna stvar je bil image banda, ki je ponovno dodelan do malenkosti. Blackie je v pol leta, odkar sem ga videl nazadnje, na oko rečeno shujšal za več kot 20 kg in lahko spet oblači črn spandex ter usnjene črne škornje s peto, novi kitarist je pravi mladi Prince of Darkness (pa ne oni iz ameriškega reality šova), vse je torej na pravem W.A.S.P. nivoju. Nazaj h koncertu. Po On Your Knees so fantje užgali naslednjo norišnico; Hate To Love Me je bil tudi edini komad novejšega datuma v celotni set listi. Krajši odmor s skopim Blackiejevim nagovorom in že smo ugotovili, da potrebujemo samo še »ljubezensko mašino« – L.O.V.E. Machine! Od tu pa je Blackie držal pedalo za gas na svojem ogromnem stojalu do konca vse do konca večera. Legendarni Wildchild, nato hit turneje, skoraj pozabljeni dragulj Last Command plošče, Widowmaker, Headless Children, fenomenalna Sleeping In The Fire; folku je dogajalo na polno, gneča v prvih vrstah je bila nepopisna, boj za vsako trzalico pa krvav. Nato pa naslednji šus v glavo: Arena Of Pleasures in The Idol s po mojem mnenju enega najboljših heavy metal albumov vseh časov, The Crimson Idol. Narod je pel, skakal, tulil in držal vžigalnike, česa tako intenzivnega pri nas ne doživite vsak dan. Kot da to ne bi bilo dovolj, Blackie zatuli: »I Wanna Be Somebody,« in lahko si mislite, kaj je sledilo – še en totalen odklop! Zatem pa klasična fora oziroma hiter »thank you and godnight« in hitreje kot rečeš Wildchild se je oder spraznil. Morda so imeli W.A.S.P. dovolj, publika pa zagotovo ne. In po zelo dolgem skandiranju smo bili kmalu »slepi v Texasu«! Takoj po koncu slednjega pa je koncert z zahvalo obiskovalcem zaključil (kljub očinti želji, da slišijo še Animal) organizator odličnega dogodka Ramiz.
Set lista W.A.S.P.: On Your Knees, Hate To Love Me, L.O.V.E. Machine, Wild Child, Widowmaker, Sleeping In The Fire, Arena Of Pleasure, The Headless Children, The Idol, I Wanna Be Somebody, Chainsaw Charlie, Blind In Texas.
Kako torej zaključiti reportažo? Fantastičen koncert (po mojem mnenju koncert leta v Sloveniji), odlična organizacija, super dvorana (kot se je izrazil kolega, Štuk ima za razliko od VPK dušo), odlična publika. In tekmovanje Ljubljana: Maribor v heavymetalskem vikendu? 3:0 za Maribor!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
28. 12. 2007Prospect / Metalsteel / Galerija
3. 4. 2006Metalsteel / Novice
13. 4. 2004Metalsteel / Novice
20. 1. 2003Metalsteel na TV3 / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
1. 2. 2023
The Canyon Observer
Reportaža
31. 1. 2023
Iz zakulisja: Dark Sphere
Reportaža
24. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 2. dan
Reportaža
23. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 1. dan
Reportaža
5. 1. 2023
Space Unicorn on Fire
Reportaža
23. 12. 2022
Iz zakulisja: Morost
Reportaža
20. 12. 2022
Kadilnica of Death: Pelhan, Challanger, Black Ivy
Reportaža
19. 12. 2022
Cowboys From Hell / Kaoz
KONCERTI & FESTIVALI
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica
9. 2. 2023
Inmate, Mojstri Pasivne Agresije
Orto Bar, Ljubljana
9. 2. 2023
Bring Me The Horizon, A Day To Remember
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
10. 2. 2023
Metal Kittens: Spirits of Stygia, Smrt, In Heaven
MC Podlaga Sežana, Sežana