Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

9. 7. 2021

Snovalci slovenske metal scene: Studio Gustaf

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MLADEN

Ime intervjuvanca: Mladen Buletinac
Ime organizacije/društva: AGD Gustaf
Lokacija delovanja: KC Pekarna Maribor
Glasbena zvrst/žanr: death/thrash metal
Kontaktna e-pošta: porkadrek@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/diadelos.muertos.90/
Član banda: Decatholicize, Into the Abyss

 

DEJAN: Tokratni izbor intervjuvanca za naš cikel intervjujev Snovalci slovenske metal scene bo morda marsikoga presenetil, češ, pa saj ti nisi noben organizator ali založnik. Poleg tega je tvoj projekt komaj v nastajanju … A ko bo končan, bo dolgoročno zagotovo koristil številnim bandom. Toda daj se najprej na kratko predstavi.

MLADEN: Pozdravljen. Moje ime je Mladen Buletinac »Bula«. Sem kitarist mariborske metal zasedbe Decatholicize in eden izmed pobudnikov za izgradnjo glasbenega studia v Dvorani Gustaf v mariborski Pekarni. Res je, da nisem ne organizator, še manj pa založnik, in zato sem še toliko bolj vesel, da ste me uvrstili v svoj cikel Snovalci slovenske metal scene.
 
DEJAN: Da ne dolgoveziva preveč, bi te prosil, da na kratko predstaviš svoj projekt. Kaj želiš ustvariti v Dvorani Gustaf?

MLADEN: V Dvorani Gustaf želim ustvariti glasbeni studio, ki bo dosegljiv slehernemu bandu, ki bo želel posneti svoj material. Mišljeno je predvsem za underground bande, vendar nikogar, ki bo imel željo pri nas snemati, ne bomo odganjali.
 
DEJAN: Kako si se tega spomnil?

MLADEN: Po par pirih človeku marsikaj pade na pamet, hehe …


DEJAN: Kako se je torej vse skupaj začelo?

MLADEN: Začelo se je tako, da sem se že lani odločil, da bom imel studio, vendar doma. Tudi opremo, ki sem jo potreboval za sam začetek, sem dobil pred novim letom. Težavo pa je predstavljalo dejstvo, da doma ne bi mogel snemati bobnov in vokalov. Kmalu po novem letu, ko smo najvztrajnejši še kar praznovali, je en od prijateljev omenil studio. Jaz sem takoj ugriznil in vprašal »Kje in kako?« Ker smo trije, ki smo v tem pogovoru sodelovali, in sicer Čiko, Franca in jaz, prešli na resen pogovor o tem, je vsak predstavil svojo vizijo in tako so bili postavljeni idejni temelji.

Naslednji dan je sledil pogovor o prostoru, ker sta bila na voljo dva v dvorani Gustaf. Da ne bom dolgovezil, bi dodal samo še to, da ko smo se odločili, kateri je primernejši, in smo si ga šli ogledati, me je skoraj minilo do vsega, saj je ta prostor sameval kakih 20 let. Vsake toliko časa je nekdo, ki je imel višek krame, to tja odložil, tako da si lahko zamisliš, kako je to izgledalo na tistem podstrešju. Na srečo me ni minilo zares in tako smo danes že precej daleč, kar se same izgradnje tiče, kar se deloma tudi vidi na fotografijah.
 
DEJAN: Kdo financira studio?

MLADEN: Glavnina financiranja prihaja s strani Dvorane Gustaf in banda Decatholicize. Gustaf financira izgradnjo iz svojega proračuna, Decatholicize pa smo ves izkupiček od prodaje CD-jev in majic albuma Remains of Dominance namenili za studio. So pa tega na tak ali drugačen način financirali tudi posamezniki, ki niso neposredno vpeti v projekt. Nekateri z gradbenim materialom, drugi v obliki finančnih donacij.


DEJAN:Če mi dovoliš malo offtopic vprašanje … Kako pa trenutno stojijo zadeve z Decatholicize?

MLADEN: Decatholicize smo se nedolgo nazaj po nekaj avdicijah različnih pevcev odločili za zadnjega, ki je bil pri nas na vaji. Zdaj smo v fazi uvajanja tega mladega talentiranega pevca z materialom, ki smo ga do sedaj naredili. Ko bo pripravljen, bomo z njim začeli delati material za naslednji album in vmes upam, da odigrali kakšen koncert, če bodo razmere to dopuščale in bodo koncerti dovoljeni.
 
DEJAN: Hvala za kratko pojasnilo, zdaj pa nazaj k financiranju projekta. Kaj pa Mestna občina Maribor? Si že pri njih potrkal na kakšna vrata, ki bi ti omogočila kakšno finančno podporo?

MLADEN: Ne.

DEJAN: Zakaj ne?

MLADEN: Verjetno si že slišal za njihove načrte. Selitev in podobno. Mislim, da trenutna mestna oblast nima posluha za takšne in podobne projekte. Enostavno mi niti na pamet ni padlo, da bi šel njih »fehtat«. To bomo zrihtali v lastni režiji, župana pa bomo povabili, da na otvoritvi prereže trak.


DEJAN: Že imaš ime za studio?

MLADEN: Ja. Glede tega smo se vsi vpleteni strinjali, da bo Studio Gustaf.

DEJAN: S kom pa vse sodeluješ pri tem projektu? Kdo ti neposredno pomaga?

MLADEN: Uf, težko vprašanje, ker je ljudi, ki pomagajo, kar nekaj in če grem vse naštevati, bom sigurno nekoga pozabil. Vseeno pa moram izpostavit tiste, ki so pa ves čas, ko sem jaz tam, tudi oni ob meni. Aleš Bezjak »Bezo«, Roman Horvat »Urko«, Franci Komauer »Franke«, Bojan Jerkovič »Čiko« in Laki. Ljudje, ki malo govorijo in dosti delajo.
 
DEJAN: Brez koga si še izvedbo tega projekta ne bi mogel predstavljati?

MLADEN: Brez zgoraj naštetih še seveda brez moje družine, ki mi stoji ob strani in me razume, da mi to ogromno pomeni. Zato bi izkoristil priložnost in se zahvalil za podporo svoji ženi Nataliji in sinu Davidu.

DEJAN: Boš studio, ko bodo dela končana, koristil tudi za svoj band?

MLADEN: Da. V studiu bomo tudi vadili.

DEJAN: Torej bo studio Gustaf na splošno na voljo vsem zainteresiranim bandom, da tam vadijo?

MLADEN: Studio bo na voljo vsem zainteresiranim bandom za snemanje, za vaje pa ne.
 
DEJAN: Kdo bo sploh lahko koristil studio? Komu je namenjen? Obstajajo kakšne omejitve pri uporabi?

MLADEN: V studiu bodo vadili trije bandi. Na razpolago bo seveda Dvorani Gustaf. Namenjen je pa predvsem bandom, ki si ne morejo privoščiti snemanja, ker so finančni vložki od ideje pa do albuma ogromni. Maribor in Slovenija nasploh ima bogato zgodovino kvalitetnih bandov. Upamo, da bomo z našim studiem prispevali ne samo k ohranitvi, ampak tudi k razvoju in napredku scene pri nas. Načeloma nekih omejitev ne bo. Bo pa hišni red, ki se ga bo treba držati.


DEJAN: Kako bo izgledalo sodelovanje z vašim studiem?

MLADEN: To bo pa čas pokazal. Naš studio bo pripravljen na sodelovanje z vsakim, ki bo želel sodelovati z nami. Potrudili se bomo, da bomo koristnikom studia omogočali maksimalno udobje. Z veseljem bomo sodelovali z drugimi studii, če bo kateri želel.

Band, če bo želel, bo lahko pripeljal svojega producenta, ali posnetke poslal kamor koli drugam za miks. Tudi naša oprema, kot so ojačevalci, zvočniki itd., bodo na razpolago. Skratka, če bo kdo kaj rabil, in bomo mi to imeli, bo lahko uporabil.

DEJAN: Kaj pa finančni del? Praviš, da bo Studio Gustaf na voljo vsem bandom, predvsem underground bandom, ki pa po navadi nimajo kaj dosti denarja. Bo torej snemanje v vašem studiu zastonj?

MLADEN: Po vsej verjetnosti k nam ne bodo prišli snemati bandi z uveljavljenim imenom, vsaj na začetku ne. Studio Gustaf niti ni namenjen njim, ker se bodo oni odločali za studie z izkušnjami. Čeprav, kot sem že omenil, nikogar ne bomo odslovili. Mali bandi, ki pa kot si rekel, po navadi nimajo kaj dosti denarja, bodo pa imeli snemanje brezplačno.

DEJAN: Odlično! Res odlično in pohvalno.
 
DEJAN: Želiš za konec še kaj dodati? Sva kar koli izpustila?

MLADEN: Mislim, da sva kar dosti povedala o projektu. Več pa mogoče, ko bo zadeva končana. Hvala!

DEJAN: Hvala tudi tebi. Upam, da bo studio zaživel in vrnil metalski duh v mesto in tudi širšo okolico.

SORODNE VSEBINE:
20. 9. 2021Mentors / Uporabniki / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi