RECENZIJE

25. 2. 2009
Dodsferd - Death Set The Beginning Of My Journey
Moribund Records, 2008

Včasih zaradi naključij, ki se mi zgodijo, pričenjam razumeti ljudi, ki se prepustijo voditi tako imenovani usodi. Da, včasih so naključja prekleto ... nenaključna. Oziroma – lahko jih kot takšne interpretiramo. Tako nekaj tednov nazaj: en trenutek berem članek o grškem black metalu, naslednji pa mi v roke praktično od nikoder pade Dodsferd promo CD. Ne, potrebno bo kaj močnejšega, da spremenim svojo 'vero' v ustroj obstanka in mojega mesta v njem, ampak Dodsferd je vseeno ... BUM!
Za ta grški one man band je Death Set The Beginning Of My Journey četrti studijski album. Naj ne zavede dejstvo, da je beseda Dodsferd norveškega izvora; povezav praktično ni ... čeprav se sliši malo nenavadno in mogoče celo nepremišljeno. Ampak na drugi strani: kar je zares premišljeno je glasba, ki jo Wrath, 'mastermind' za Dodsferd, ponuja. Eden najbolj misantropičnih, ljudomrznih in/ali odljudnih black metal izrazov, kar mi jih je bilo moč slišati v zadnjem času, se je učil le pri najboljših. S kriki, po kakršnih je poznan Burzum, in z riffi, s kakršnimi so se v (skupinsko) zavest zasidrali Taake ter Darkened Nocturn Slaughtercult, če omenim le dvoje skupin, je Dodsferd tako svežina black metalu kot vztrajno držanje ustaljenih postopkov in tehnik. Drugače povedano: najverjetneje nič novega, a obenem izredno dobra in v celoto zaključena glasba oziroma izraz, ki udari in udari močno.
Šest komadov izveni v tričetrt ure zvočne misantropije, ki je v primerjavi s prejšnjimi albumi Dodsferd rahlo kompleksnejša in manj melodična, a zaradi tega nič slabša. Ker Wrath ne verjeme v besedila, le-teh bojda ni mogoče dobiti nikjer – zato pa imajo skladbe epske naslove v stilu: You Were Talking About A Kingdom; What The Fuck Is That! Itd. To sfero Dodsferd sicer močno pogrešam, ampak rečeno je, da ima vsak pravico izražati lastno mnenje. Isto verjetno velja za neizražanje. Death Set The Beginning Of My Journey, menda prvi del trilogije, je – konec koncev – z gnusom in odtujenostjo prežeta black metal izdaja, ki niti ne sega po neki transcendentalnosti, ampak z živim občutkom za strukture, riffe in vokale deluje najmočneje kar tam, kjer že je. Na zemlji. V sencah. Sovražen in osovražen. Dodsferd.

Davorin

SORODNE VSEBINE:
12. 3. 2009Azmaveth - Strong As Death / Recenzije
21. 3. 2006Norther - Till Death Unites Us / Recenzije
8. 12. 2001Neurosis - A Sun That Never Sets / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
21. 1. 2022
ODPOVEDANO! Tormentor, Cult of Fire
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
29. 1. 2022
Madness of the Fall III: Dickless Tracy, Decatholicize, Human Host Body
Klub eMCe plac, Velenje
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija