RECENZIJE

17. 5. 2013
Iced Earth - Live In Ancient Kourion (DVD/live CD)
Century Media Records, 2013

Ciper, starodavni amfiteater, metal. Iced Earth so se iz imensko z(a)mrznjene zemlje preselili na egejsko območje stare helenske dežele, ki je nekoč dala neizprosne borce, danes pa ene najbolj živih in glasnih fanov v Evropi. Iced Earth so izredno navezani na to področje, saj so prejšnji (legendarni) live album Alive In Athens (naj live album druge polovice 90-ih poleg Exodus – Another Lesson In Violence) posneli v sosednji Grčiji, Ciprčani pa so se jim priljubili leta 2011, ko so tam prvič odigrali koncert.
Svetovna turneja Dystopia je fanom predstavila novega vokalista, Stuja Blocka, ki se je izkazal v vseh možnih vidikih po standardih najvišje mere, kakršne postavlja Jon Schaffer. Tudi tu se je odrezal, a več o tem kasneje, gremo na začetek.
Iced Earth ozadje, morski veter, štart. Koncert odpre naslovni rušilec z nove plošče Dystopia, ko prisotni prvič pokažejo svoj neizmerni temperament. Sledi prva klasika, ena izmed najznamenitejših, Burning Times, zatem pa Angel's Holocaust, Slave To The Dark itd., ne manjkajo pa niti novi komadi, ki jih odigrajo kar sedem (nadvse pohvalno; ko band promovira novo plato, je logično, da igra komade z nje, razen v primeru, ko band nanje ni ponosen in se jim raje izogiba oz. igra le enega (ali dva) – Metallica, turneja St. Anger, 2003).
Pri Stormrider za vokal poprime Jon, ki agresivno odpoje naslovni komad plošče Night Of The Stormrider. Sledijo novejše zadeve a la Ten Thousand Strong itd., set pa zaključi klasika Melancholy (Holy Martyr). V dodatku Iced Earth odsekajo šest komadov, vključno z 18- minutnim Dante's Inferno. Za drugi dodatek (baje nenačrtovano) odigrajo še eno klasiko, The Hunter, in s tem epskim 29. komadom zaključijo set. Zares ultra metal! Dobrih točk je veliko: odlična odrska postavitev, zares sapojemajoči amfiteater in še veliko dodatkov v DVD-izdaji. Nekoliko pa šepa gibanje članov; Jon se komajda premika (in tudi nič več ne čupa), Stu pa dostikrat poskuša smešno oponašati Brucea Dickinsona iz obdobja 1982–1988, a dobro, to so spregledljive malenkosti in stvar subjektivnosti. Edina res slaba točka je neizvirnost in slab zvok bas kitare. Mladenič na basu, 20-letni Appleton, pač še ni razvil identitete niti še ne poseduje dovolj znanja po 6, 7 letih igranja, da bi lahko pariral igranju starih izkušenih metal instrumentalistov v bandu svetovnega ranga. Bas popolnoma tone v ozadju megalomanske ritem sekcije Schaffer/Smedley, torej ritem kitare in bobnov, namesto da bi v isti liniji marširal enakovredno in relativno izstopajoče. Žalost (in prerana odločitev Jona za najem glasbenika).
Tu je še par nasnetih vokalov (čeprav je večina back vokalov, ki so bili dokaj zgrešeni, odrezana oz. zmanjšana na komaj slišno glasnost), 2 ali 3 popravljene solaže in nekaj vokalnih linij, a to je standardno za live albume. Noben album »v živo« ni zares »živ«. Judas Priest so na primer popravili polovico Unleashed In The East (in to priznali šele pred leti). Live In Ancient Kourion je odlična izdaja enega izmed redkih pravovernih srednje velikih metal bandov, ki nikoli ne razočara. Iced Earth so eni izmed redkih, ki lahko na tronu nadomestijo Iron Maiden. Ob predebeli denarnici je nakup izredno priporočen.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana