RECENZIJE

28. 4. 2021
Infest - Psychosis
Defying Danger Records, 2021
Avtorica: Tina Urek

Infest so zagotovo ena izmed bolj znanih srbskih metal zasedb, ki precej pogosto obišče tudi našo deželo. Old school death/thrash metalci, ki so pod vodstvom Vandala na sceni od leta 2002, bodo konec maja pri Defying Danger Records izdali že šesti studijski album. Psychosis v sicer kratkih 27 minutah ne predstavlja ravno povprečne minutaže celovečerca, a za tiste zveste in malo manj zveste poslušalce dodobra predstavi celotno glasbeno širino, ki jo Srbi pokrivajo. Plošček, ki je bil sneman v dveh različnih studiih v domači državi, je v zaključni master v roke vzel Dan Swano, pri dveh komadih pa so sodelovali tudi posebni gostje.

Kot omenjeno v samem začetku, Infest prisegajo na starošolsko mešanico death in thrash metala, zelo verjetno pa bodo prijetno sedli v uho poslušalcem zasedb, kot so Vader, Dark Angel, Protector in Sepultura v začetnih dejanjih. Plošček otvori enostaven intro, ki napove prvo thrashersko streljačino Schizophrenic. Udarno in zelo hitro postane jasno, da gre kljub starošolskim vplivom za jasno razdelano glasbo, kjer tudi šumi ne motijo. Posebej vredno je omeniti bobne, ki v dotični zvrsti znajo precej spacati komade, a tokrat omenjeni šumi činel ne motijo, ker je bil tako studijski kot poprodukcijski del opravljen z odliko. Sledi prvi bolj znani single, in sicer Hail Fire, Hail Death. Ta prinese prvega gosta, Igorja Miladinovića (Chaosium), ki je poskrbel za clean vokale in tisti »singalong« refren, ki slehernega poslušalca pripelje do petja in kričanja. Samo razmerje hitrosti in umirjenosti je ponovno dovršeno, prehodi so izjemno gladki, kitare pa iz ekstremnega shreddanja brez problema stopijo v ozadje in se zlijejo z ostalo podlago, ko v ospredje stopi clean vokal. …Of The Fallen Lord je znova bolj melodičen komad, a tokrat za to poskrbijo kitare, ki so bolj urejene in sovpadajo z growlom. Kot manj redno poslušalko dotične zvrsti me vsekakor manj nasičeni komadi z razločnimi riffi ali solažami bolj pritegnejo. Prvo veliko bolj deathmetalsko, globoko umiritev pa dobimo z The Last Cremation. Če vam povem, da sta pri komadu sodelovala Ross Dolan in Robert Vigna iz Immolation, je ta opazka verjetno povsem na mestu. Z izrazom umiritev imam tokrat v mislih urejenost, nenasičenost in razločnost komada. Rossov vokal je enostavno prepoznati, pesem pa boste z lahkoto in veseljem poslušali večkrat, saj brez težav rečem, da sodi med najboljše tri naslove izdaje. Mental Warfare nadaljuje s thrashersko rušilnostjo, kjer se tudi sama kitarska solaža znajde v ozadju nasičenosti in šopanja. Si želite bolj umirjenega death metala? Brez skrbi. Dissociative Within poskrbi za pravo mešanico obeh zvrsti, ki na ploščku poskrbi za raznolikost. Vsekakor je zame osebno tudi pol ure neprestanega nasičenega šopanja včasih preveč, zato takšni naslovi predstavljajo dokaz, da ima zasedba širok glasbeni spekter. S posebno spevnim udarnim refrenom postreže Nuclear Deathrash, ki spomni na crossover zasedbe, kot je Municipal Waste. Predzadnji Blood For Blood pa ponovno nameni mesto v ospredju melodiji kitare. Vsekakor gre tudi za eno izmed bolj razgibanih pesmi, čemur morda botruje tudi podatek, da s skoraj tremi minutami in pol nosi mesto najdaljše pesnitve ploščka.

Kaj so nam torej pripravili Infest v slabe pol ure? Mokre sanje vsakega poslušalca death/thrasha. Nasičeno, hitro, udarno, brez ustavljanja. Sladkorček tu in tam v obliki razgibanih ter death metal komadov. Katere tri komade pa morate obvezno poslušati? Blood For Blood, The Last Cremation in Schizophrenic. Prav ti vam bodo res dobro predstavili glasbeno širino zasedbe, produkcijsko kakovost albuma in velikost zasedbe, ki jo poslušate.

WE ARE ONE! WE ARE LEGION! WE ARE INFEST!

SORODNE VSEBINE:
12. 4. 2021Infest in Nuclear Deathrash / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
Recenzija
3. 5. 2021
Sovrag - Tribute To Death (EP)
Recenzija
29. 4. 2021
Evergrey - Escape of the Phoenix
Recenzija
28. 4. 2021
Infest - Psychosis
Recenzija
26. 4. 2021
Različni izvajalci - Grazil Records & Friends Volume 1 (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija