Na današnji dan
2015
Secrets of the Moon obeležijo izid šestega ploščka Sun
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 12. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

17. 11. 2022

Benighted / Teethgrinder / Glista

MC Pekarna, Maribor / 14. 11. 2022

Ta teden se je v Sloveniji začel z dvema metalskima koncertoma. Ljubljano so obiskali Saturnus v družbi Esoteric, v Maribor pa so pripotovali Benighted v družbi Teethgrinder, kot predvozači pa so nastopili ljubljanski death grinderji Glista. Sam sem se udeležil hitrejšega in brutalnejšega koncerta od ponujenih, kjer je vozni red zgledal takole:
 
19.30 vrata
20.00 Glista
21.00 Teethgrinder
22.30 Benighted
 
Otvoritev koncertnega večera je torej pripadala Ljubljančanom. Z Glisto sem se v živo prvič srečal letošnjega marca, ko so nastopili skupaj s postojnskimi CarlxJohnson in tako otvorili letošnjo koncertno sezono po ponovnem odprtju klubov oziroma sprostitvi ukrepov proti zajezitvi širjenja virusa Covid-19. Wow, že dolgo nisem pisal teh besed. Upam, da tudi nikoli več. Dobro, nazaj h glasbi oziroma nastopu. Žal se Glista ne morejo pohvaliti s številčno publiko, ki bi spremljala njihov nastop. Očitno je ponedeljkov večer terjal svoj davek, kajti komaj do konca večera se je v dvorani nabralo kar zadovoljivo število obiskovalcev, čeprav je bilo zraka navzgor oziroma do polne dvorane še več kot dovolj. Tako pa so Glista le nekajglavi množici prvič v Mariboru predstavili svoje viže s prvenca Death Machinery, pri tem pa se med drugim tudi prijetno pozabavali s pihanjem balončkov iz milnice.

Naslednji so bili na vrsti Teethgrinder. Pričakoval sem totalni kaos, a sprva dobil počasne in globoke kitarske zvoke v spremljavi prav tako počasnih crust punk bobnarskih ritmov. Vsaj za začetek. Na ta način nas je band počasi ogrel in pripravil na hitrejše viže. No, saj sta bila tudi uvodna Severing Ties in Hellbound mestoma hitra, vendar celostno pač ne toliko. Zaradi tega počasnega zibanja so moje veke postajale nekoliko težje, kar pa se je hitro spremenilo, ko je band stopil na gas. Z vsakim komadom so postajale bobnarjeve grimase bolj »nore«, medtem ko smo se tudi mi med publiko počasi začeli prebujati. Očitno smo vsi potrebovali nekaj časa, da smo dojeli, da smo na metal koncertu in ne v gledališču. Da se torej lahko tudi deremo in zazibamo dlje kot 20 cm okoli svoje osi. Ne pričakujte zdaj, da bom pisal o ne vem kakšnem norenju, ker tega do konca nastopa Nizozemcev dejansko ni bilo. Za moj okus je manjkala bolj množična uporaba dvojnega pedala, ki sem jo od vsega začetka pričakoval, po drugi strani pa tudi nikoli nisem bil velik fan hardcore ritmov, zaradi česar tudi cel njihov nastop nisem povsem »padel not«. Še najbolj mi je v spominu ostal zaključni komad The Pain Exceeds The Fear z albuma Nihilism iz leta 2014. To pa zaradi vmesnega melodičnega in zaključnega noise dela. Teethgrinder v svoji glasbi torej mešajo zelo veliko žanrov, kar so kljub »rezervi« na vokalih, ki je vskočila nekaj dni pred nastopom v Mariboru, ker je originalni pevec zbolel, prepričljivo znali pokazati.

Ker je nizozemska četverica končala kar krepko pred deseto, sem se mentalno pripravil na dolgo čakanje. Francoske Benighted sem letos že videl enkrat, in sicer na norveškem festivalu Inferno, zato sem vedel, kaj me čaka. Namreč točno to, kar sem zmotno pričakoval od predvozačev: totalni šus od začetka do kraja. Tega sem tudi dobil, in to še celo pred napovedano uro. Morda nekoliko slabovoljen zaradi ne ravno blestečega obiska je band pohitel s pripravami, tako da je že okoli deset čez deseto stal na odru. Po pričakovanjih je udaril z naslovnim komadom aktualnega albuma Obscene Repressed iz leta 2020 in v prvi četrtini nastopa pri tem ploščku tudi ostal. S tega smo še slišali The Starving Beast in Implore the Negative, kar mi je povsem ustrezalo, saj je ta album tudi bolj ali manj edini, ki ga poznam. Toda tako z aktualnimi kot tudi ostalimi vižami so se Benighted izkazali oziroma pokazali kot vse kaj drugega kot dolgočasen ali generičen brutal death metal/grindcore band. Kot prvi do takrat nepoznani mi je zaradi melodičnega refrenskega dela v ušesa padel Experience Your Flesh. Komad je vzet z albuma Carnivore Sublime, ki je bil letos ponovno izdan. Naslednji komad, ki mi je zbodel ušesa, je bil naslovni komad albuma Necrobreed, in sicer zaradi pevčeve napovedi, da je kratek in divji, zaradi česar naj bi izkoristili priložnost za moshpit. En posameznik je to dejansko naredil in s tem omehčal srce bosonogega orjaka na odru, ki je pri Benighted zadolžen za vokale. Na ta način smo dosti bolj sproščeno stopili v drugo polovico nastopa, pevec je torej bil že vidno bolj zadovoljen. Mi pa smo zadovoljstvo vračali na podlagi komadov, kot so Slut, Forgive me Father in sploh zaključnega Let The Blood Spill Between My Broken Teeth. Totalni odklop do konca!

Koncert se je po začetnih dvomih o uspehu, kar je verjetno še najbolj skrbelo mlado ekipo z imenom KD Brutal Partysan, ki je poskrbela, da so Benighted, redni gostje naših odrov, tokrat sploh obiskali Slovenijo, kljub vsemu iztekel povsem po planih. Obisk se je proti koncu koncerta zadovoljivo popravil, band pa je svoj nastop tudi izvedel povsem profesionalno, tako da smo na koncu okusili skorajda eno uro najbrutalnejšega francoskega metala.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 11. 2022Benighted / Teethgrinder / Glista / Galerija
7. 8. 2019MetalDays 2019, 3. dan / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana