REPORTAŽE

28. 3. 2005

Cradle Of Filth / The Haunted / Noctiferia

Cvetličarna, Ljubljana / 20. 3. 2005

V okviru evropske turneje za Nymphetamine so se v Sloveniji prvič ustavili eni izmed najbolj oboževanih na eni, in eni najbolj osovraženih na drugi strani, kontroverzni Britanci Cradle Of Filth. Danija & Co. je na turneji spremljala močna spremljevalna zasedba, ki so jo sestavljali portugalski metalci No. 1, Moonspell in švedski novodobni thrasherji The Haunted. A kdor si je želel ogledati Moonspell, je moral iti nekaj dni pred tem v Zagreb, kjer so le-ti igrali z Enslaved, v Ljubljano jih ni bilo in tako so poleg The Haunted priložnost za nastop dobili Noctiferia.
Noctiferia so po lanskem Metal Campu in intenzivnim pripravam na nov studijski album prvič stopili na oder. Nov album pa očitno ne bo prinesel novosti samo v glasbi, ampak tudi v zasedbi. To je bilo tudi presenečenje, ki so ga napovedovali za ta koncert: Gianni je kitaro prepustil bivšemu kolegu iz Unborn, Matiji Kitanovskemu. Noctiferia so igrali samo nov material (Downfall Of Exile, Out Of Play, Turn Away, Bring Out The Beast, Forebang) in kljub temu, da je nastop minil zelo hitro, so bili vtisi o novi postavi pozitivni, Gianni pa se zelo dobro znajde tudi brez kitare. Album bo kmalu zunaj in zadeva zna biti zelo dobra. Zaradi zamude pri pripravljanju dvorane in poostrenega nadzora pri vhodu, je bila dvorana med Noctiferio bolj prazna in zato tudi odziva ni bilo pravega.
Nezadovoljstvo čakajočih pred dvorano je seveda čisto razumljivo, kakšno rešitev za hitrejše spuščanje v dvorano bi se dalo najti, a poostrena kontrola je bila tokrat čisto na mestu; komaj so se na koncertih pojavile tiskane karte, takoj so se pojavili prevaranti in pred dvorano je bilo dosti priložnosti za nakup neprave karte. Previdnost v prihodnje pri nakupu karte naj ne bo odveč.
Med The Haunted se je dvorana počasi začela polniti, vendar so bili The Haunted fani tokrat zelo v manjšini; verjetno je bila zanje karta predraga in si jih bodo raje ogledali kdaj drugič. Vseeno se The Haunted niso dali preveč motiti in so na čelu s povratnikom Petrom Dolvingom odthrashirali kot je treba. Peter je deloval kot energična bomba, brata Björler sta večji del nastopa (skoraj) sinhrono headbangala, drugi kitarist Jensen je bil tudi aktiven, medtem ko je bobnar Per skrbel za ubijalski ritem. Najslabša stran njihovega nastopa, v katerem so prevladovali komadi zadnjega albuma rEVOLVEr (Liquid Burns, All Against All, No Compromise, 99, Abysmal), je bil definitvno zvok, sam sem stal ob levi strani odra, kjer se je od kitaristov slišalo praktično le Jensena, bobni pa so preveč izstopali.
The Haunted in Cradle Of Filth pa le imajo več skupnega, kot se vidi na prvi pogled. Brata Björler in Cradle Of Filth bobnar Daniel Erlandsson so poleg Thomasa Lindberga predstavljali ogrodje zmanenitih At The Gates in mogoče so na turneji tudi rekli kakšno na to temo. Ne bi bilo slabo.
Malo pred deseto so na oder prišli še Cradle Of Filth. Kriki in vzkliki »Cradle, Cradle...« so bili na začetku zelo glasni in obetal se je pravi šov; čeprav dvorana ni bila primerna za vse efekte in scenske dodatke, ki jih uporabljajo na tej turneji. Z njimi sta na oder prišla dva gargoyla, ki sta pri prvih dveh komadih sedela ob bobnih, pri Mannequin sta »poplesavala« po odru in okoli članov banda, potem pa sta se odplazila. Obleka, make-up, geste in izrazi vseh članov Cradle Of Filth poudarijo vzdušje, ki veje iz njihovih komadov. V središču pozornosti je bil seveda Dani, ki se je po odru kar veliko gibal, poskakoval, na začetku veliko bolj kot na koncu komuniciral s publiko ter prikazal svoj glasovni repertoar, predvsem afektivno kričanje in kontrastne globoke growle. Ženske vokale je odpela Sarah Jezebel Deva, verjetno največji izziv zanjo pa je bil prevzeti vlogo Liv Kristine v Nymphetamine; Sarah je odpela precej drugače, vseeno pa ustrezno konceptu te pesmi. V primerjavi s prejšnjo turnejo so Cradle Of Filth, razen redkih komadov, v celoti zamenjali set listo in seveda vsak ni mogel slišati, kar si je najbolj želel. Kljub temu izbrani repertoar ne bi smel biti vzrok za odziv publike, ki je bil v drugem delu koncerta vse bolj mlačen. Mogoče band ni dajal pričakovanega, mogoče je bilo krivo slabše ozvočenje, mogoče je del publike prišel na koncert le iz radovednosti, težko reči, kaj je bil vzrok za slabši odziv, a dejstvo je, da se ta ne more primerjati z zadnjimi koncerti v VPK-ju, Kreator, Therion, Dissection in tudi ne s koncertom v Grazu zadnje turneje Cradle Of Filth. Drugače sam nastop kot tak ni razočaral, Cradle Of Filth so odigrali svojemu statusu primerno, ni pa koncert ponudil kakšnih presežkov. Ostaja občutek, da je bilo na tem koncertu s strani vseh prisotnih še veliko rezerve.
Set lista Cradle Of Filth: Satyriasis (Intro), Gilded Cunt, Nemesis, Mannequin, The Black Goddess Rises, Her Ghost In The Fog, Nymphetamine, Tortured Soul Asylum, The Forest Whispers My Name, The Promise Of Fever, Thirteen Autumns And A Widow, Mother Of Abominations, From The Cradle To Enslave.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
14. 5. 2015Cradle Of Filth / Novice
20. 12. 2010Wacken Open Air / Novice
8. 6. 2004The Haunted / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija