REPORTAŽE

16. 9. 2011

Samael / Keep Of Kalessin / Melechesh / Minkus / Fluxious

Menza pri Koritu, Ljubljana / 14. 9. 2011

Kogar je skrbela slaba akustika v dvorani in se zaradi tega ni odločil za obisk nenavadno raznolikega paketa »metalskih« bandov, ki so to sredo obiskali Ljubljano, natančneje Menzo pri Koritu na Metelkovi, je resnično naredil napako. Sicer sem imel v preteklosti tudi sam zelo slabe izkušnje, kar se tiče ozvočenja v Menzi. Pred sredinim koncertom sem si tam ogledal že približno deset skupin, od katerih so bili resnično dobro ozvočeni samo Immolation. Vsi ostali bandi so bili ozvočeni ali slabo ali celo tako grozno, da kljub dobremu poznavanju celotne diskografije nastopajočih nisem vedel, kaj igrajo. Toda v sredo je bila slika, ali bolje rečeno zvok, popolnoma drugačen. Na kratko: super, malenkost pa se še da narediti.
Druga stvar, ki jo moram pohvaliti je točnost. Sredin koncert je bil še en dokaz več, da profesionalna organizacija, ki se med drugim kaže tudi v upoštevanju vnaprej objavljenih urnikov, za slovenske organizatorje že dolgo ni več tujka. Koncert se je na koncu resda končal okoli trideset minut kasneje kot napovedano, toda pri petih nastopajočih je to čisto zanemarljivo.
Mislim, da je bilo dovolj besed namenjenih pohvali dela organizatorja, sedaj so na vrsti nastopajoči. Kot prvi so, kot že rečeno točno ob napovedani uri, na oder stopili Francozi Fluxious. Oni so razlog, zakaj sem v uvodnem stavku uporabil narekovaje. Gre namreč za kvartet z ženskim vokalom, ki me je ves svoj nastop spominjal na mešanico domačih Tabujev in nemških Guano Apes. Obema skupinama občasno rad prisluhnem, toda njuna zvrst glasbe je bila v sredo resnično zadnja, ki sem jo pričakoval. S takšnim mnenjem očitno nisem bil sam, saj so le redki obiskovalci, ki so točno prišli na koncert, ostali v dvorani do konca njihovega nastopa.
Po kratkem odmoru so sledili Švicarji Minkus. Glede na žanrsko presenečenje prve skupine me Minkus niso kaj dosti pretresli, čeprav sem ob prvih zvokih njihove glasbe ponovno gubal čelo od začudenja. Toda Minkus so že vsaj bliže definiciji metala, njihova podobnost z Rage Against The Machine pa je bila razlog, da je do polovice napolnjena dvorana bolj ali manj v enotnem ritmu catchy melodij spremljala njihov nastop. Za dodatno začudenost (v pozitivnem smislu) je poskrbela ponovno pevka. Tale majhna in drobcena oseba je namreč iz nerazložljivih globin svojih pljuč potegnila glas, ki se ga ne bi sramovali niti Zack de la Rocha & Co. Petindvajset minut je minilo kot bi trenil.
S prvo zvezdo večera na odru smo dočakali tudi prvi čistokrvni metal band. Čas je bil namreč za nastop Melechesh. Vzdušje v dvorani se je v trenutku, ko so stopili na oder, postavilo na glavo. Melechesh so imeli od prve sekunde dalje publiko na svoji strani in po pravici povedano so si to tudi zaslužili. V štiridesetih minutah so nas popeljali skozi večji del svoje diskografije, moj osebni vrhunec njihovega nastopa pa je bila skladba Grand Gathas Of Baal Sin. Kdor skupine ne pozna in bi jih rad vzljubil, naj začne s tem komadom. Totalni šus, mešan z orientalskimi melodijami! Seveda pa še tako profesionalni nastop ne pripomore k dobremu koncertnemu vzdušju, če skupina deluje distancirano in ne komunicira s publiko. No, Melechesh tudi te napake niso naredili. Kar so dobivali od publike, so ji na svoj način vrnili.
Nekoliko drugačna pa je bila slika ob nastopu Keep Of Kalessin. Kljub še zmeraj isto polni dvorani, v kateri je počasi postajalo že skorajda neznosno vroče, pa se Keep Of Kalessin ni uspelo tako dotakniti publike, kot so to storili Melechesh. Glede nastopa ni nič za pripomniti. Fantje so profesionalci in vedo, kako se je treba na odru obnašati. Konec koncev ne smemo pozabiti, da so med drugim stali že na največjem (evrovizijskem) evropskem odru, ki jim je prinesel dodatno slavo. Toda med metalci jim je očitno odnesel nekaj ugleda. Časi mojstrovin Reclaim in Armade so očitno s strani skupine pozabljeni, na sporedu so nekoliko širše priljubljene (namerno nisem želel uporabiti izraza komercialne) melodije, zaradi katerih poslušalec nekoliko manj čupa in nekoliko več miga z boki. To še sploh velja za ženski del publike, ki je tako med nastopom Melechesh kot Keep Of Kalessin prevladoval v prvih vrstah pred odrom. Po nastopu je sledila nekoliko daljša pavza, da se je pripravil oder za zvezde večera, Samael.
Kdor pozna band oziroma ga je že videl v živo ve, da je ta pavza povsem upravičena. Samael nam namreč niso ponudili navadnega nastopa, temveč avdiovizualno izkušnjo, ki je v metalskih vodah prej izjema kot pravilo. Vse je bilo na vrhuncu. Vzdušje, pričakovanja, vročina. Polna, vendar ne nabito polna Menza je z navdušenjem spremljala performans Švicarjev, ki je trajal krepko preko ene ure. Žal pa niso vsi uspeli spremljati Samael do konca, saj jih je že nekajkrat omenjena vročina nekaj komadov pred koncem »pregnala« iz dvorane. Samael so tako zaključili svoj nastop pred nekoliko redkejšo publiko, toda odziv preostale je bil toliko burnejši.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
26. 2. 2010Keep Of Kalessin / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija