REPORTAŽE

2. 6. 2005

Iron Maiden / Dragonforce

Stadthalle, Gradec, Avstrija / 31. 5. 2005

Uvod v pričujoči koncert se je začel praktično že lansko jesen z izdajo DVDja The Early Days in napovedjo poletne evropske turneje za 2005. Prvi napovedani termini so bili razprodani v nekaj urah, a ker je šlo za Skandinavijo, se ni bilo kaj preveč za sekirati. Čakati je bilo potrebno na dosegljiv termin, pojavljale so se govorice o prihodu v Slovenijo in končno je bilo objavljeno: Iron Maiden prihajajo v Graz. Še ena vznemirljiva novica je sledila kmalu zatem, igrali bodo le material prvih štirih albumov. Super! »World Piece Tour« je bila nedosegljiva, »Eddie Rips Up Europe« pa ne bo.
Prizorišče koncerta je bila mestna dvorana, Stadthalle, ki je ni bilo težko najti, s parkirnimi prostori ni bilo nobenih problemov in tudi pri vhodu je vse potekalo gladko. Gre za še zelo novo, večnamensko dvorano, ki kot taka sprejme več kot petnajst tisoč obiskovalcev. S postavitvijo odra so za koncert zmanjšali prizorišče, a še vseeno je bilo prostora za ogromno ljudi. Prostor je bil odličen, edina pomanjkljivost je bilo premajhno število točilnih pultov za pijačo. Če si prišel dovolj zgodaj, si še lahko »normalno« pogasil žejo, kasneje je bila že prava umetnost dobiti pivo oziroma kakršnokoli pijačo. Se vidi, da je bil to prvi metal koncert v dvorani in da organizatorji niso imeli izkušenj s pivskimi navadami metalcev.
Graški koncert je bil na turneji tretji po vrsti in prvi s predskupino. Glede na to, da Iron Maiden včasih spremljajo kakšni obupneži, je bila izbira Dragonforce čisto ok. Nagovor pred njihovim prihodom na oder je bil v stilu, da bomo slišali najhitrejši band na svetu. Resnica tukaj ni daleč in prepričali smo se lahko, da velja: hitro, hitreje, Dragonforce. Njihov zaščitni znak, dolgolasi kitarist aziatskega porekla Herman Li je pokazal, kako se igrajo naspidirane solaže, bobnar pa je razbijal, kot da bi najhitrejše Rhapsody dele prestavil na fast forward. Svojemu stilu primerno so delovali zelo dinamično, polni energije, za popestritev pa so vključili tudi nekaj uigranih »akcij«. Vokalist je pri komuniciranju s publiko inspiracijo iskal v Dickinsonovih idejah in ta del posla mu gre kar dobro od rok. Poglavje zase je bil klaviaturist z veliko bolj raztrganim jeansom, kot so ga imele glam fenice konec osemdesetih, headbangal pa je kot zmešan. Ozvočenje je bilo na nivoju, ki ga lahko na takih koncertih pričakuješ od predskupine, torej ne ravno dobro in na to niso imeli vpliva. So ga pa imeli na vzdušje v dvorani in treba je reči, da se je publika, vsaj bolj v ospredju, dobro ogrevala. Seveda vsem niso bili všeč njihovi dolgi, ultra hitri komadi, a vseeno je bil vtis kar pozitiven.
Set lista Dragonforce: Black Fire, Fury Of The Storm, Revelations, Soldiers Of The Wasteland, My Spirit Will Go On, Valley Of The Damned.
Odmor do Iron Maiden je bil približno tako dolg kot nastop predskupine. Malo pred pol deseto se je začelo z nasnetim introm The Ides Of March in odličnim Killers dvojčkom Murders In The Rue Morgue ter Another Life. Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj slišal Another Life v živo. Ali pa naslednjo »bombo«, Prowler. Ob njihovih turnejah je vedno polno debatiranja, zakaj igrajo ta komad, zakaj ne tega in onega, zakaj vedno polno enih in istih, nikoli pa ne teh in teh. Že sama napoved, da bodo igrali le prve štiri albume, je sedaj obetala fenomenalno set listo. Ni važno kaj, samo igraj, Remember Tomorrow, Where Eagles Dare, Running Free, Drifter, zakon!
Ko je Dickinson po odigranem Prowler napovedal The Trooper (Bruce je bil med njim oblečen v uniformo in seveda mahal z britansko zastavo), je Stadthalle eksplodirala, po uvodnem šusu pa je le prišlo malo oddiha. Bruce je pozdravil publiko in povedal, zakaj je naslednji komad zanj nekaj posebnega; Remember Tomorrow je moral odpeti, preden je prvič (to je poudaril in se nasmehnil) prišel v band. Naslednja eksplozija je sledila pri Run To The Hills, publika je bila fenomenalna, vzdušje kot na live albumih. Sami Iron Maiden pa zadnje čase igrajo kot prerojeni. Pri vseh je opaziti, da na odru neizmerno uživajo in se zabavajo; »akrobat« Janick Gers, večno nasmejani Dave Murray, izredno sproščeni Adrian Smith, motor banda Steve Harris, največja »pojava« med bobnarji Nicko McBrain in fenomenalni Bruce Dickinson.
Sledile so naslednje tri poslastice, Revelations, Wrathchild, ki je v sporedu zamenjala Charlotte The Harlot, in Die With Your Boots On z znamenitim: »Scream for me, Graz«. Zatem si je Bruce vzel spet malo več časa za napoved naslednje klasike, ki najbolje predstavlja tisto, kar Iron Maiden sploh so: »If you don't get this song, then you can just fucking forget it, Phantom Of The Opera«. Oder so krasile slike z The Early Days DVD-ja in motivi njihovega zgodnjega obdobja; kar se tiče scene pri njih ni polovičarstva in tudi tokrat smo bili deležni njihovih klasičnih vložkov ter še kakšnega presenečenja. Ta je prišel kmalu za »fantomom« pri The Number Of The Beast. Platno v ozadju je bilo neobičajno za to skladbo, razdeljeno na tri dele, belo, rdeče, belo, na rdečem delu v sredini pa se je svetilo 666. Ob desnem robu se je dvignil velik hudič, med komadom pa so na oder pritekle še štiri rdeče vražičke z vilami. Hallowed Be Thy Name je že po tradiciji eden vrhuncev koncerta, enako velja za njihovo naslovno himno, kjer se je nad Nickom dvignil Eddie z naslovnice Iron Maiden albuma.
Redni del je bil z Iron Maiden končan in po huronskem nekajminutnem vzklikanju je sledil še dodatek. Za začetek super odigrani Running Free, potem Drifter, kjer je na oder prišel Eddie (z naslovnice The Early Days DVD-ja), in čisto za konec še Sanctuary. Pred začetkom Running Free je Bruce povedal, da je ta turneja verjetna zadnja priložnost slišati nekatere izmed teh starejših skladb in da naslednje leto izide nov studijski album, ki mu bo sledila turneja. To je bil večer superlativov. Iron Maiden, hvala.
Set lista Iron Maiden: The Ides Of March (intro), Murders In The Rue Morgue, Another Life, Prowler, The Trooper, Remember Tomorrow, Where Eagles Dare, Run To The Hills, Revelations, Wrathchild, Die With Your Boots On, Phantom Of The Opera, The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name, Iron Maiden, Running Free, Drifter, Sanctuary.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
22. 2. 2006Edguy / Dragonforce / Sabaton / Reportaže
28. 12. 2005Iron Maiden / Novice
28. 6. 2005Gods Of Metal 2005 / Reportaže
17. 7. 2003Iron Maiden / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 2. dan
Reportaža
16. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 1. dan
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Krawal 2022
Jesenovec, Železniki
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras
20. 8. 2022
Kunigunda: Noctiferia, Hellcrawler, Reach A.D., Spirits of Stygia, Hurakan
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje