REPORTAŽE

27. 5. 2024

Steelfest Open Air 2024: predstavitev

Villatehdas, Hyvinkää, Finska / 16.–18. 5. 2024

Steelfest Open Air je festival black metal glasbe, ki se letno odvija v finskem mestu Hyvinkää, 60 kilometrov severno od Helsinkov. Festival je ustanovil Jani Laine, prva edicija pa je bila izvedena leta 2012. Po osmih dvodnevnih izvedbah do leta 2019 je pandemija COVID-19 prekinila njegovo tradicijo. Do leta 2022, ko je festival potekal štiri dni, a bil lani skrajšan na tri, v enakem obsegu pa izveden tudi letos. Steelfest Open Air, ki se po številu obiskovalcev lahko primerja z našim Tolminatorjem, je organiziran sredi meseca maja, privablja pa obiskovalce z vsega sveta. Bandi nastopajo na območju nekdanje tovarne volne (Villatehdas) na dveh odrih, in sicer na zunanjem, ki je manjši, ter večjem notranjem.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj ključnih informacij, ki se jih splača poznati, če razmišljate o obisku tega festivala.

Nastopajoči bandi na festivalu Steelfest Open Air
Ker je bil festival v preteklosti različno dolg, je težko govoriti o tem, koliko bandov nastopi v okviru ene edicije. Letos je nastopilo 40 bandov, ki so v glavnem zapisani različnim podzvrstem black metala. Organizator promovira festival pod geslom »Worldwide gathering of wolves from the underground«.

Prizorišči na festivalu Steelfest Open Air
Bivša tovarna volne Villatehdas spominja na območje Metelkove ali Pekarne, le da so stavbe v boljšem stanju in je pridih alternative manjši. Različno velike stavbe obdajajo dvorišče, kjer je na eni strani urejen vhod, na drugi strani pa postavljen zunanji, manjši oder. Na poti do tega pride obiskovalec mimo številnih ponudnikov hrane in pijače, za tonskim mojstrom pa so tudi postavljene številne mize in klopi, tako da je možno spremljanje koncertov sede.
Na sredini dvorišča je poleg tega vhod v veliko dvorano, ki je včasih verjetno predstavljala veliko proizvodno halo. Tudi na tem prizorišču so za mizo tonskega mojstra postavljene mize in klopi, poleg tega pa so sedišča urejena na levi strani dvorane, medtem ko je na desni strani več šankov.
Tako ob notranjem kot ob zunanjem odru je bil en velik zaslon, ki je omogočal spremljanje nastopov od nekoliko dlje stran.

Hrana in pijača na festivalu Steelfest Open Air
Ponudba hrane je dokaj pestra, obsega pa klasične festivalske mesne in vegetarijanske jedi ter ribe. Poleg tega seveda ne manjka pijače, medtem ko so cene dokaj skandinavske, saj stane pivo 9 evrov. A po drugi strani je možno na prizorišče prinesti prazno plastenko in točiti vodo, ki je na Finskem zelo kakovostna.
Pri nakupu pijače je treba za vsak kos »embalaže« plačati 1 evro kavcije, ki ga dobite vrnjenega, ko vrnete prazno plastenko ali pločevinko. Če pa nočete originalne embalaže, vam izbrano pijačo pretočijo v plastične kozarce.

Plačevanje na festivalu Steelfest Open Air
Čeprav na uradni spletni strani festivala piše, da je »gotovina kralj«, je ni stvari, ki je ni možno plačati s kartico: od hrane in pijače do mercha ter garderobe.

Garderoba na festivalu Steelfest Open Air
Tik ob vhodu je postavljen velik šotor, ki se uporablja kot garderoba. Ta sicer ni najbolj poceni, saj je treba za celodnevno hrambo jakne, puloverja, nahrbtnika ali česar drugega odšteti 5 evrov.

Prekrivanje bandov na festivalu Steelfest Open Air
Prekrivanja ni. Bandi igrajo izmenično na zunanjem in notranjem odru. Ko se zaključi nastop enega banda, imajo obiskovalci po navadi pet ali deset minut časa, da se odpravijo do drugega odra na nastop naslednjega banda.

Menjava vstopnice za zapestnico na festivalu Steelfest Open Air
Prav prijetno me je presenetila izkušnja zamenjave spletne vstopnice za festivalsko zapestnico. Ta namreč ni potekala na blagajni, kot je to v glavnem v navadi na festivalih, temveč že pred glavnim vhodom. Tam so nas sprejeli »zaposleni«, na hitro poskenirali vstopnice in nam nadeli zapestnice, tako da smo se izognili dolgi vrsti na blagajni in po kratkem pregledu že bili na festivalskem prizorišču.

Varnost na festivalu Steelfest Open Air
Varnosti je na Steelfestu posvečene veliko pozornosti. Ob vstopu je najprej na vrsti temeljit pregled, medtem ko po prizorišču ves čas krožijo »patrulje« varnostnikov. Da te ti pospremijo s prizorišča, ni potrebnega veliko, saj dejansko reagirajo na vsako malo obliko nasilja ali nasilnega obnašanja. Tako tudi ne poznajo šale v zvezi s kajenjem v prvih vrstah pred odrom, kjer je to prepovedano tudi pod zunanjim odrom.

Enkratni vstop na festivalu Steelfest Open Air
Na Steelfestu velja pravilo enkratnega vstopa na prizorišče, kar naj bi pomenilo, ko si enkrat notri, naj prizorišča načeloma ne bi zapuščal. Festivalsko območje je umeščeno v center mesta, v neposredni bližini trgovskega centra, zaradi česar si organizator ne želi incidentov z lokalnim prebivalstvom. A v praksi se to pravilo ni povsem dosledno izvajalo, saj so nekateri obiskovalci festivala redno prehajali noter in ven.

Starostna omejitev na festivalu Steelfest Open Air
Za obisk festivala Steelfest Open Air morate biti stari najmanj 18 let.

Nastanitve na festivalu Steelfest Open Air
V okolici festivala ponuja organizator dve možnosti nastanitve: v šoli oziroma v njeni telovadnici in učilnicah, kar je nekoliko bolj oddaljeno od festivala, in kamp v neposredni bližini festivala. Obe vrsti nastanitve sta varovani.

Oddaljenost festivala Steelfest Open Air od glavnega mesta Helsinki
Kot sem uvodoma že povedal, je Steelfest lociran v mestu Hyvinkää, ki je 60 kilometrov severno od glavnega mesta Helsinki oziroma načeloma približno 45 minut vožnje z vlakom. To je pomembno, ker Hyvinkää ne ponuja ravno dosti možnosti za »turistično« raziskovanje, zaradi česar se splača izbrati nastanitev v Helsinkih. V tem primeru je zelo praktično, da je železniška postaja le dobrih pet minut hoje od prizorišča, od koder tudi sredi noči vozijo vlaki skoraj vsako polno uro.

SORODNE VSEBINE:
30. 5. 2024Steelfest Open Air 2024, 3. dan / Reportaže
29. 5. 2024Steelfest Open Air 2024, 2. dan / Reportaže
28. 5. 2024Steelfest Open Air 2024, 1. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj